Globális pénzügyi válságról realista szemszögből, összeesküvés elméletek nélkül
  • [NST]Cifu
    #762
    De miért kellene mindenkinek érteni a pénzügyekhez ilyen szinten?

    Nem kell. De ha meg akarod érteni, akkor bizony utána kell olvasni. Ám ezzel nem csak a pénzügyeknél vagy, vagyunk így, hanem mindenhol máshol. Nyilván amikor az orvos felír egy gyógyszert, vagy az autószerelő egy javítást javasol a kocsidhoz, akkor is van választási lehetőséged, utánanézel, hogy az adott gyógyszerről/meghibásodásról mit írnak a neten, vagy választhatod azt, hogy beveszed a gyógyszer / megveszed az alkatrészt, és ha nem segít, akkor keresel másik orvost / autószerelőt.

    Akik odakerülnek, azoknak viszont elvileg illene érteni hozzá, mégis mindig elqrás a vége

    Hát most ezért biztos keresztre leszek feszítve, de nekem Bokros és Kupa anno elég szakértőnek tűntek a maguk idejében. :)

    Nem olyasmit mondtak, amit az átlag ember hallani akart, de volt ráció benne, és logikus volt, ahogy a pénzügyhöz értő elemzők is levezették...

    de a szent államadósságot azt fizetni kell!

    Nagyjaink elkezdték a hitelből való élés művészetét. Ebből fakadóan sok választási lehetőség nincs. Ha nem fizeted az államadóságot, akkor nem kapsz több hitelt, hiszen rossz adós vagy. Ugyanúgy, mint a hétköznapi életben: ha BAR listára kerülsz, akkor senki (komoly) ember nem fog neked hitelt nyújtani, vagy csak uzsorakamatra.

    A hiba itt az volt, hogy egyáltalán miért csak most kezdik el az államadósságot ennyire komolyan venni az emberek? Anno kellett volna minél hamarabb lenullázni a külső adósságállományt, még ha fájdalmas is lett volna. Akkor most vígan pattoghatnánk, hogy milyen jó nekünk, és mutogathatnánk a fityiszt a világnak. De ez eddig nem sok embert érdekelt, ahogy a politikusokat is csak kevésbé. A rövid távú célok (népszerűség) volt a politika célja is. Ez sajnos a rendszer sajátossága...

    Persze lehetne mondani, hogy mi próbáltuk már a tervgazdálkodást, de az sem volt jobb. :D

    A tűzoltók túlórapénze ráér, az egészségügy romokban, közbiztonság bizonyos helyeken nincs, de az államadósságot kifizetjük, ha beledöglünk is.

    Még egyszer: ha nem fizetjük, akkor külső pénz nélkül marad az ország. A kutya nem venné a Magyar Államkötvényeket, vagy ha mégis, csak iszonyatos (a jelenleginél is magasabb) hozamszázalék mellett. Akkor meg miből finanszírozza az állam magát? Plusz ne feledjük el, hogy ez a befektetők számára is rossz üzenet, és akik hiteleztek eddig nekünk (megvették az állampapírjainkat), azok ez után valószínűleg nem igazán akarnak befektetni újra itthon, nem fogják támogatni a Magyarországgal való kereskedelmet.

    Biztos, hogy ez annyira jó lenne nekünk?

    A pártokban is hisznek az emberek, (sajnos) még azután is, hogy minden egyes alkalommal át lettek verve.

    Figyelembe véve a választásokon való részvételi arányokat, én azért azt látom, hogy egyre több a kiábrándult ember. :)