Globális pénzügyi válságról realista szemszögből, összeesküvés elméletek nélkül
  • steweee
    hmmm, így már értelek. én viszont direkt azért tettem be ide is ilyen linket, mert esetleg vki aki nagyon nagyon tudományos szemszögből közelíti meg a kérdést, és vidáman tájékozódik az iskolában és tankönyvekből tanultakból, sajtóból, médiából szerzett hírek alapján, ne adj isten még tőzsdézik vagy valutázik is és ott nyeresége van,. a végén képes elhinni, hogy ez így is működik.

vagyis nem látja a fától az erdőt.

irányított folyamatok vannak, a szépsége az, hogy gazdasági meg egyéb fellendülésről beszélnek, mikor a lapok előre le vannak osztva. a korábban már részletesen kitárgyalt okok miatt bizonyos érdekkörök NEM AKARJÁK hogy jobban menjenek a világ általuk irányított részén JELENLEG a dolgok.

így bármilyen pozitív gazdasági lépésről beszélni annyi, mintha valaki úgy akarna segíteni a tüzet eloltani, hogy nem vizet hanem gyúlékony anyagot fecskendez a tűzre. ÚGY TŰNIK hogy TENNI AKARNAK vmit, hogy a jószándék, a segíteni akarás, a hozzáértés vezérli a tetteket, de valójában a hátsó szándék és a cél meg az, hogy égjen csak szép ropogósra a pecsenye.

de a többség számára elfogadható az , amit lát, és a recessziót meg betudja a "világon eluralkodó rossz folyamatoknak"

egy kis példa :

"földrengés vagy szökőár pusztít xxx helyen, meghalt 30.000 ember" - jujj, szegények, küldjünk nekik kis adományt, meg néhány a mentésről szóló riport egykét hétig, ahol találnak túlélőket, és a közönség nagyrésze megnyugszik, hál istennek itthon ilyen nincs, milyen jó is itt nekünk, meghát amúgy is természeti csapás, nem tehettek ellene úgyse semmit, bele kell törődni. ennyi

"két férfi megkínzott egy kutyát, majd magára hagyta, állatvédők találtak rá" áááá, az ilyet meg kell égetni, életfogytiglant adni neki, mocskos féreg az ilyen, ugyanazt tenni vele mint amit ő tett a kutyával stb.

amúgy igaz, csak nézzük meg mi van a két dolog mögött :

az első esetben bármekkora is a pusztítás, a közönség nagyrésze elfogadja azt, hogy nincsenek vétkesek a dologban (dehogynem, nem volt kiépített cumani riasztó rendszer, földrengésbiztos lakóházak, mentőcsapatok stb.) és nagyvonalúan napirendre tér mögötte mint VÉLETLEN , előre nem látható és NEM SZÁNDÉKOS esemény felet, nem keresi a bűnösöket

a másik esetben ugye én is állatbarát és állatvédő vagyok, de ugye 1 kutya halála azért nem egy akkora veszteség, mégha az elkövetők büntetést is érdemelenek tettükért hogy többé ne, meg a komoly büntetéssel elvegyék a kedvét más hasonló szellemű vállalkozó kedvű egyéneknek is. (viszont állatvédők figyelmébe ajánlom akkor hogy rengeteg, a természet kizsákmányolásával létrehozott terméket se vásároljanak, mert nagyvonalúan erről megfeledkeznek, akár egy halkonzerv vásárlásakor)...

na az egészet miért írtam le ? mert a legtöbb ember sose lesz rá képes, mégha szakember , tudós vagy éppen sikeres üzletember hogy a világot olyannak lássa amilyen és ahogy valójában működik, és ne olyannak mint amilyennek bemutatják számára.

lehet hülyézni, barmozni, marházni, ostobázni, ez ősi ösztön az emberiségben, és ezt ki is használják azok, akik ezen "felülemelkedtek". a legtöbben egy élőlényt se tudnának szándékosan elpusztítani, a történelem nagyjainak sosem okozott problémát háborúk kirobbantása, más népek sanyargatása vagy halálos ítéletek, kivégzések, merényletek utasításba adása vagy végrehajtása. miért is ? ugyanis amit az oviban meg az általános iskolában még nagyon jól tud minden kisgyerek, a legjobb érv az ököljog. ha megverlek, megfélemlítelek, megalázlak vagy éppen megöllek, az ellen lehet érvelni józan ésszel vagy akármivel, az van oszt kész....

na a hatalomgyarkolás így zajlik, csak a "fejlett demokráciában" ahol mi is élünk, inkább élnek (egy darabig) a puhább eszközökkel a jobb belátásra térítés érdekében.

én azt hiszem, hogy pl: cifu, bucser és még nagyon sokan mások is életre szólóan "vakok" maradnak ilyen téren. ezzel nem bántani akarom őket, de mivel ők valóban n agyon meghatározó alakjai az sg.-s topicnak, és én is élvezettel olvasom az általuk írt hsz.-eket. a hitelezésnél be kellett látnom, hogy amit írnak az az igazság egy szintje, úgy van ahogy írják, nem OK hanem KÖVETKEZMÉNY a dolog, és ezt el is ismertem. de valójában a háttérfolyamatokról megint megfeledkeznek. ha nem az elszegényítés lenne a valódi cél, a kiszolgáltatossgák növelése, akkor sem az előző, sem a jelenlegi kormány nem engedné, hogy az és úgy történjen, ahogy....