Globális pénzügyi válságról realista szemszögből, összeesküvés elméletek nélkül
  • horthy
    #734
    " A Fed elnöke, Ben Bernanke megvédte az amerikai gazdaságélénkítő tervet, mely által 600 milliárd dollárt pumpálnak a gazdaságba - írja BBC News Online. Bernanke szerint a lépéssel az infláció nem megy majd "különleges magasságokba".

    Néhány Fed hivatalnok is ellenzi a tervet. Emellett Kína, Brazília, Dél-Afrika és Németország egyaránt kritikával illette az amerikai gazdaságpolitika ezen irányát. A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble szerint a Fed döntése aláássa az Egyesült Államok szavahihetőségét, bizonytalanságot okoz. A kínai központi bank világszintű valutareformot sürget, az egyik kínai pénzügyminiszter-helyettes pedig kérte a többi fejlett országot, hogy tartózkodjék a pénzellátás efféle növelésétől. Dél-Afrika szerint a fejlődő országoknak okozhatja a legnagyobb károkat.

    A brazilok figyelmeztetnek, hogy a Fed intézkedése más országokban értékpapír-lufi kialakulásához vezethet. Azaz a dollárral szemben felértékelődő valutákban jegyzett értékpapírokat is túlságosan felértékelheti a piaci spekuláció, ami később akár pénzügyi válságokat is okozhat. "

    Meddig fogják még gyártani fedezet nélkül a dollárt ?? Nincs még elég baj ??