Globális pénzügyi válságról realista szemszögből, összeesküvés elméletek nélkül
  • Bucser
    #22
    litvánia és Izland egészen más helyzet volt mint a mienk.

    Litvánia egy kicsi túlfűtött gazdaságú ország volt Fújtak maguknak egy lufit és mikor kipukkadt belerohadtak. Nincs annyi pénzük mint amennyiből a károkat ki tudnák javítani.

    Míg Izland pedig teljesen más tészta. Az izlandi nemzeti bank infláció követő politikát alkalmazott. azaz emelte a kamatokat, hogy leszorítsa a költekezést. Ennek hatása az lett, hogy az emberek a magas kamatokon betették a pénzüket a bankokba majd a költségeiket szépen euroban felvett hitelekkel egyenlítették ki. Ezt az tette lehetővé, hogy a magas kamatok és Izland jó minősítése miatt külföldi befektetők is ontották izlandra az olcsó euro-t. Tulajdonképpen korona helyett szinte teljes mértékben euro-t használtak a gazdaságban ami tovább pörgette fel az inflációt. Növekszik az infláció a nemzeti bank tovább emeli a kamatot. közben pedig nem értékelik le az eurohoz képest a koronát. Ez nem igazán folyhat örökké hisz a külföldi spekulánsok is beszálltak a játékba (éveken át jelen voltak). Majd az egész beomlott árfolymostól mindenestül.

    Mindeközben kitermelt egy hatalmas multinacionális bankszektort is Izland (ezen bankok eszközállománya 10 szerese volt az izlandi GDP-nek).

    Itt egy jó cikk, hogy valójában mi történt izlandon (angolul tudóknak)