A nagy OS vita, ki mire esküszik?Xp,Vista,Linux,Osx? melyik a jó és miért?vagy épp miért rossz?
  • Hellhammer
    #196
    Sztem eléggé szakmai ez a topic ahhoz, hogy lehessen ezekről a dolgokról beszélni. Kicsit olvassál részletesebben: nem azért szar az OS mert adatvesztés van, hanem a működési megbízhatatlanság miatt (talán nem kerülte el a figyelmed az a mondat, ahol leírtam, hogy milyen adatmentési sémát dolgoztunk ki a biztonság érdekében - nyilván ezek után úgy fogok akárhová beállítani, mint ahogy említed). A cégünknél pár éve volt az, hogy átálltunk háromrétegű architektúrára (aki esetleg nem ismerei a témát: 1 réteg: adatbázis + alkalmazás ugyanazon a gépen, 2 réteg: adatbázis külön szerveren, kliens alkalmazások a júzer gépén futnak, 3 réteg: külön adatbázis szerver, külön alkalmazás szerver amin a programok fut, és 3. rétegként a júzer terminálként használja a gépét - a mi esetünkben egy akármilyen hagyományos böngészőt).

    Nyilván azért volt szükség ennek meglépésére, mert olyan fasza stabil rendszer a windows, hogy nem voltak vele adatvesztési gondok (képzeld még úgy is meg tudta oldani az MS az adatvesztés megoldását, hogy az adatbázis unix szerveren van), míg egy unixon futtatott alkalmazás az maga lehet a káosz ahhoz képest :D

    Dr. House-t szeressük nézni, de "üdvözöllek öcsém ez a való világ" :D Tudod amikor lemész ebédelni, akkor nem egymagadban ülsz az asztalnál, amikor átmész a pénzügyesekhez, azok szíves örömest megcsinálják az adóbevallásod, amikor a júzer akinek az alkalmazást készíted nem a főnöködnél hord el minden szarnak, hogy nem tudod megoldani a problémáit, hanem előtte kedélyes hangvételű beszélgetések során elmondja a kínjait, meg még sok hasonló apróság, amik azért számítanak az életben a tények mellett.

    Feleségem bedolgozik egy kis könyvelő cégnek mellékállásban. Említettem azt a dos-os könyvelő progit is amivel ők dolgoznak. Az alábbi idézetet most 2009-ben kopiztam ide a készítő cég honlapjáról: "jelenlegi programok régebbi PC-ken is futnak, DOS alapúak, általában a Windows rendszerek alatt is jól használhatók (Vistán nem, régebbi XP-s gépeken is előfordulhatnak problémák, legjobban bevált erre a Windows’98), akár hálózaton is. Saját ikonról egyszerűen indíthatók. (Terveink szerint a távolabbi jövőben áttérünk teljesen Windows-ra.)".
    Ez mellett az informatikusuk egy büdös nagy tapló, sajnos kellett vele beszélnem párszor (minden OS újratelepítést követően újra aktiválni kell telefonon a progit). Most legutóbb mikor feltettem a Vista-t a notira (egyébként hivatalosan csak Vista jár hozzá, legálisan XP-t fel sem tudnék rá tenni, pláne úgy hogy már venni sem tudnék hozzá ha akarnék is), elkezdett kioktató hangnemben beszélni velem, hogy miért nem nézem meg a dokumentációt, hogy vistán nem megy satöbbi satöbbi. Mikor rákérdeztem hogy 2009-re 2 év alatt miért nem sikerült elérni azt, hogy vistán is menjen (2007-ben jelent meg ha jól tudom), éreztem a telefonon át is, hogy vörösödik a feje :D
    Tippeld meg, hogy vajh attól a cégtől fogja-e megvenni a könyvelő cég a következő software-t...
    Szóval vannak tények, meg van normális hozáállás is.