A nagy OS vita, ki mire esküszik?Xp,Vista,Linux,Osx? melyik a jó és miért?vagy épp miért rossz?
  • Hellhammer
    #158
    "Win: átlagusereknek, pc-gamereknek, ill gépet normálisan kihasználni akaróknak
    Linux: szgéppel komolyabban foglalkozóknak, programozóknak
    OSX: amcsi 10 éves kislányoknak, szgép analfabétáknak"

    Lolmá bazmeg. Betolnék magamról egy fotót, akkor nem egészen 10 éves kislányfejet látnál :) A windowsra mondod, hogy a gépet normálisan kihasználóknak való? Mire használja ki normálisan?

    Unokaöcsém szinte hetente keres, hogy éppen mi fosta össze magát a gépén, és mit kezdjen vele, az aztán marha nagy kihasználás (jó mondjuk hozzteszem, hogy nem nagyon ért a számítástechnikához, csak rally játékokat tol rajta, meg netezik :)).

    Anyámnak feltettem egy linuxot, amiben volt kb. 3 ikon, böngészik vele, email-t nézett meg skype-ot használ. Befosott a vinyó, XP-t tettem fel. 2 nap múlva követelte vissza a linuxot (pedig ugyanúgy kitettem neki ugyaazt a 3 ikont).

    Feleségem notiján Ubntu volt. Könyvelésre használta, dos-os könyvelőprogram kis pöcsölés után gond nélkül ment. Egy idő után (nemtom melyik frissítés után) egyre fosabbul ment az egész. Lassú volt, nem akartak menni bizonyos funkciók (sleep, képernyő fényerő, fülhallgató kimenet). Tettem a notijába 2 giga ramot, feltoltam rá a Vistát neki próbaképp (ja a dos-os könyvelő progi nem megy csak virtuális gépen, szal ez ordenáré ebaszott dolog valahogy), most 1 hónap után azt mondja, hogy soha többet ubuntu neki.

    Melóban programokat fejlesztek xp-n és unix-on vegyesen Oracle környezetben, ezt nem nagyon tudnám elképzelni más os kombón. Otthon zenék keverésére használom a gépet (nem elektro gagyi zenéket csinálok, hanem élő hangszeres zenekarok felvételeit készítem). Volt külön pc rá, ami netre sem volt kötve. Valamiért a windows úgy gondolta, hogy 4-6 havonta rátör az unatkozás, és elszórakoztat különféle rendszer-összeomlásokkal meg hasonlókkal. Marha nagy élmény újratelepíteni az összes programot, plugint satöbbit.

    Meguntam, vettem egy mac-et (nem a legújabb cucc, G4-es dulprocis powermac, kb annyiba fájt mint egy közepes videókártya ára). Az OSX-nek szinte alig van betanulási időszaka, téyleg eléggé felhasználóbarát, de azért van pár ordenáré nagy faszság benne. Mindenesetre valahogy gördülékenyebben megy a keverés rajta, nincsenek mindenféle rejtélyes hibák és satöbbi. Ja ami eéggé meggyőző volt az a Tiger-ről Leopard-ra frissítés. A teepítés végén megkérdezte, hogy a programjaimat és egyéb dolgaimat akarom-e áthozni. Igen. Ezután _minden_ programom, pluginem, projectem egyéb faszságaim megmaradtak és gond nélkül működtek tovább (egy XP -> Vista upgrade-él ez elképzelhetetlen).

    Szal gondold már át légyszíves ezt a felsorolást mégegyszer.

    Ui: aki azt mondja, hogy irodai munkára Windows az Office miatt, az mondja már meg, hogy win alá van már Microsoft Office 2008 vagy még 2007-nél tartanak? OSX alatt van 2008-as verzió.