Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • narumon
    #99
    Tévedés! A jó hangzást én mindig értékelem - sőt semmilyen zenének nem vagyok ellensége, csak máshova teszem a vinylre szánt pénzemet :) Pont ezért hoztam fel a Beatlest is hírnek mert tudom, hogy sokan szeretik, de ha lenne 400USD-m egy collectionre akkor nem a Beatles collectiont venném meg :P

    Nos szerintem ahogy kiveszem a szavadból te bármilyen setuppal nagyot lépnél előre. Akkor most neked semmi nincs meg? Se erősítő se semmi? Akkor kicsit bajos 100-ba begyömöszkélni magad :)
    Amivel én kezdenék - használt Pro-ject Debut III lemezjátszó (30-40 körül szokott menni), ehhez egy pro-ject phono box (8-9e használtan), egy régebbi talán Rotel erősítő meg egy kis B&W hangfal. Természetesen mind használtan és akkor kb belefértél. A következő gyűjtési pont pedig egy jobb hangszedő a lemezjátszóra (olcsók közül az Audio Technica AT95e, drágábbak közül az AT120e - ennél nagyobbat erre a lejátszóra nincs értelme rakni), utána pedig phono box upgrade majd erősítő upgrade, mindig lesz mit cserélni :) Nem kell megijedni alap esetben is elégedett lennél a hangjával.

    Lemez tisztítást pedig otthon is elvégezheted, a kérdés az hogy milyen jellegű kosz van rajta. Felületi tisztitás ugye (lejátszás előtt MINDIG kefe használata!), desztillált víz és etil alkohol 70-30-as keveréke. Lidl-ben lehet kapni pattanástisztító kis párnákat (ez pont olyan fajta, hogy nem szöszöl), ezt a keveréket miközben forgatod a lemezt pipettával széppen rácsöpögteted és a párnával szépen elkened (nem erősen de tisztességesen rányomva), szépen látod ahogy a folyadék elterül. Egy másik párnával pedig szárazabbra törlöd. (ez is nedves lesz de az jó, mert vinylt SOHA nem törlünk ilyen módon szárazon mert csak karcolódik). Ha ennél mélyebb koszok vannak benne akkor viszont Patex faragasztó (a normál). Forog a lemez és szépen eloszlatod rajta (hitelkártyával szoktam :D), amíg egy szép egyenletes felületet nem képez ahol sehol nem látszik ki a fekete. Ezt utána rajtahagyod pár órára amíg meg nem szárad (átlátszó lesz az egész). Ezután könnyedén lehúzható és hoz magával minden por kosz dzsuvát. A zsíros szennyeződéseket (ujjlenyomat pl) azonban nem hozza le - tehát ezután is érdemes az első változatot végig játszani.