Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • narumon
    #370
    "én ezzel nem tudok mit kezdeni, menj be bármilyen lemezboltba és nézzél körül, és most nem a pista bácsi vinyl archivumára, bolhapiacra, bizományi vagy kisebb underground boltokra gondolok...menj be egy lemezkiadó boltjába, mit látsz? bakelit halmot vagy cédéhalmot, és hányszor több a cédé benne,mint a nagykorong? esetleg csinálj majd fényképet is róla."

    Bolt alatt mit értünk? Magyarországi lemezboltot? (Van még ilyen?) Vagy a kiadó honlapját? Én komolyan mondtam amit mondtam nem hasraütésre - ne haragudj de úgy látom nagyon nem vagy képben a lemezkiadásokkal kapcsolatban.

    "fogalma sincs, hogy te azt az évi 100-400 albumnyi vinyl zenédet honnan veszed,"

    ? Kérlek szépen release listák szerint (nagy kiadók) novemberben/decemberben kiadnak kb 300db CD-t, ezzel szemben kb 280db vinylt. Tehát az arányokkal nagyon nem vagy tisztában ezt fejtegetem. Vannak persze olyan kiadók akik semmit nem adnak ki vinylen, meg vannak olyanok is akik szinte semmit nem adnak ki CD-n, de ha te egy offline áruház kínálatából ítéled meg a kiadásokat akkor nagyon rossz oldalról közelíted meg a dolgokat.

    "de annyira HÜLYE abszurd PÉLDÁT KELLENE ÁLLÍTANOM ARRA, HOGY az utóbbi években mi van meg bakeliten és mi nincs, hogy ettől inkább eltekintek."

    Na látod csak abszurd példát tudnál mondani. Nem állítom, hogy nincs ilyen hiszen én folyamatosan nézem a piacot, de hidd el, hogy a CD-n megjelenő zenék 85-90%-a vinylen is megjelenik.

    "a korábbi évekhez képest ugyan nőttek a vinyl eladások arányaikban, a cd-jé meg csökkent, de a cd-éjét csak alsó küszöbről se közelítik meg.
    és a cd azért is csökkent,mert rengetegen már csak a netről szerzik be a zenéket."

    Ez mennyiben jön ahhoz amiről beszélünk? Soha nem állítottam, hogy ez nem így van de ez darabszám. Lady Gagából CD-n eladnak 5milliót vinylen meg 50.000 db-ot - de ez engem hol érdekel amíg lehet kapni így választhatok, hogy min veszem meg. A kiadóknak meg ezek szerint megéri kiadni azt a pár ezer max 100e vinyl példányt. És vissza kanyarodunk az első mondathoz - szinte bármit meg lehet venni vinylen is - az, hogy ezt hány példányban adják el az engem hol érdekel?

    "csak egy hülye példa, míg az angoloknál múlt évben 337 ezer vinyl fogyott, addig a CD-ékbõl 86 milliót adtak el.akkor hogyan is jön össze,amit itt vízionálsz?"

    Áruld már el mit vizionalizáltam mert ebben a tekintetben eddig még semmit nem írtam. Tisztában vagyok az eladási adatokkal - de nyugodj meg ennek semmi köze ahhoz, hogy mi jelenik meg a fekete korongon. (főleg mivel ez a szám folyamatosan növekszik). Én annyit írtam, hogy gyak bármi amit meg akarok venni azt elérem vinylen is - és nem írtam azt, hogy ezért többet adnának el belőle. Soha nem vitattam, hogy a CD-ből nagyságrendileg többet adnak el. Csak ez sehol nem kapcsolódik ahhoz amiről beszélünk. mp3-ban meg nagyságrendileg többet warezolnak le mint amennyi CD fogy - de ez sem jön a témához.

    "nálunk ez simán 1000-2000x szorzóra jönne ki. tehát nagyon iparkodnod kéne,hogy kirakd vinlyen a cd és mostanság már a digitális web megjelenéseket."

    Miért is? Még mindig nem értem. Attól, hogy vinylből csak 10e példányt ad el egy együttes a CD-ből meg 1 milliót attól én miért nem tudom kirakni? Nagyon nem értem miről beszélsz.

    "én nem mondtam évszámot, de mivel a világban 2006 óta is kiadtak néhány tízezer cédét,így biztos lehetsz benne, az arányok nem változtak. "

    Évszámot én mondtam (vagyis nem pontos évszámot de azt hiszem világosan fogalmaztam azzal, hogy az ÚJ kiadású CD-k!) Még példát is hoztam ahol a 92-ben kiadott CD jól szól ellentétben a 2009-ben kiadott remastereddel. Ez utóbbi ellenben sokkal hangosabban szól - ezt keveri néhány ember össze a minőséggel.

    "természetesen egyáltalán nem, tonnányi átlagos és szar minőségű kópiám van, de ha minőségről kezdek el beszélni vagy példálózni,akkor a legutolsók között lenne azon előadók és hanganyagaik,akiket te itt megemlítettél. "

    Akkor most nekem van igazam mégis? Vagy akkor miért lehet az, hogy minőségben szarok ezek az előadok de amint a vinyl lemezüket veszed meg akkor hirtelen már nem azok. Nem érzel itt egy ellentmondást?

    "cédét??! hogy sok cd szarul szól,arról még mindig nem a cd (technológiája) tehet."

    Már az előzőben is leírtam: NEM FOGOM A TECHNIKÁRA! Viszont a végeredményben nekem teljesen mindegy ki baszta el a hangját ha szar nem?

    " hogy sok bakelit szarul szól,arról sem a bakelit tehet, de ne dugd már a fejed homokba, nézzél körül bármelyik fórumon,ahol tonnányi borzalmas vinyl digitalizálást hallhatsz (egészen 192khz-ig), és erről sokszor nem maga az eljárás tehet, hanem az anyag,amit rákarcoltak a korongra és ezek akkor sem szólnak szebben,ha a lemezjátszódról hallgatnád."

    Hát pedig ezeknek a vinyl digiknek jó részénél nem a lemezzel van a baj, hanem mert móricka azt hiszi, hogy a Fumiko USB vinyl lejátszó az kurvajó csak azért mert digitlizálásra van. Szerinted én nem hallok nap mint borzasztó szar digiket? Dehogynem, ami főleg akkor vicces amikor az én low end vinyl rendszeremmel nagyságrenddel jobb digi lesz a végeredmény. Ez nagyon azt jelenti, hogy Joe bizony nekiállt 100USD-s lejátszón az integrált hangkártyával digizni és örül neki. Ezzel nem is lehet mit kezdeni. Az azonban tény, hogy én itthon egy Pro-ject Phono Box SEII-vel EMU hangkártyával digizve elég jó eredményt érek el de mihez képest? Mert ha felrakom a lemezt meg utána a digit hallgatom akkor sírni tudnék a különbségen. Ennek ellenére még így is jobban szól a digizett mint legtöbbször az adott CD. És ez sajnos.

    "nincs köze a minőséghez, ellenben a tapasztalatokhoz jobban bár vélhetően sokmindenben teléjesen más zenket hallgatunk vagy gyűjtünk, tehát az élmények is másak."

    Erről beszéltem eddig is.

    "szerinted majd minden cd kiadásnak van bakelit párja,"

    Ezt továbbra is így gondolom igen. Persze a CD-n is ritkaságnak számító zenék abszolút nincsenek valószínűleg bakeliten, csak az arány nem olyan rossz ahogy állítod. Azért egy átlagegyüttes zenéjét nem nagy kunszt vinylen megvenni Magyarországon sem, ezt már számtalanszor bizonyítottam, főleg ha USA együttesről van szó - ott az arány szerintem 90% fölött van. Európában inkább 80% magyaroszágon meg szerintem nagyítóval kell keresni melyik magyar együttesnek jelenik meg most vinyl formában is a zenéje, de nem hiszem, hogy a Magyar zenepiacból kellene kiindulnunk. (amúgy sem nagyon van olyan amelyikért pénzt adnék)

    "és majdnem minden cd kompresszált legfőképp 2006 óta,mert te nem hallottál még mást. asszem itt ki kell lépnem az elmélkedésekből,mert zavart érzek az erőtérben."

    Nem azt mondtam, hogy nem hallottam más. Tudod nagy különbség van a MAJDNEM MINDEGYIK kompresszált és a NEM HALLOTTAM MÁST között. Ami tény, hogy nagyon egyszerű ilyenbe belefutni - legalábbis nekem folyamatosan sikerül pedig semmi különlegeset nem néztem.

    "Ozzy O-t sajnálom, meg azokat is,akiknek elcseszik a cédéjét,mint utaltam rá,a nagy számok törvénye alapján ők vannak többen."

    Most én érzek zavart az erőben; pont ezt írtam én is. Akkor most mégis egyetértesz vagy mivan? Erről beszéltem, hogy megjelenik egy hónapban 200-300CD (nagy kiadóktól) ebből sajnos a nagy számok törvénye szerint minimum 200 SZERINTEM kompresszált. Ezt csak arra alapozom, hogy kijön egy új mainstream lemez - mondjuk Ozzy, Aerosmith vagy Madonna vagy akárki és láám kompresszált a CD. Madonnánál ugye ez kevésbé zavaró de Ozzynál nagyon meg talán még Bon Jovinál is. És nem vígasztal hogy Allan Taylor lemeze nem kompresszált. Tetszik érteni?

    " az sem véletlen, hogy az audiophile szektor nem tömegcsoportosulás,hanem egy szűk réteg drága játéka. ez eddig is így volt és a jövőben sem lesz másképp. ez olyan mintha rácsodálkoznék arra, hogy kék az ég és zöld a fű.... és tényleg."

    Ez nem tudom mire szól. Ez nem audiphile kérdés, főleg, hogy pontosan látom, hogy ozzy - No more Tears CD-je jól szól, meg lehet különböztetni a hangszereket, más hangerővel szól aminek más hangerővel kell szólnia, viszont a Scream című lemeze egy egyenhangerős vékonycines sedinamikás szar. És tudom, hogy nem a technika miatt hanem a hülyék miatt.