Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • narumon
    "jelenleg azzal nem értesz egyet, hogy a fizikai hanghordozón lévő zenei kiadások 95%-a cd, a maradékon meg osztozik az összes további média, köztük a vinyl is, tehát lehet, hogy nem divat vinylen a kompresszált anyag, de"

He? Szerintem valami arányt tévesztettél. Ez maximum az eladott darabszámokra igaz és nem a kiadott lemezekre. Szerintem alig van olyan lemez ami csak CD-n jelenik meg és vinylen nem - de ezt is ellensúlyozza a vinyl only kiadások. Az nagyon nagyon fals arány, hogy a megjelenő zenék 95%-a csak CD-n jelenik meg ezt nem is tudom , hogy honnan szedted.

+1. mert 3 millióféle cédé között van 200ezer kompresszált is, az még nem bűn, és nem kell általánosan ráhúzni ezt a cédére, maga a technika sem a cd bűnösségén múlik,hanem a stúdiósén.... elsősorban is pop- és elektronikus zenéknél népszerű ez a megoldás, akusztikusba ilyet nem tesznek."

No én ezzel az aránnyal nem értek egyet, a hónapban megjelenő 200 CD közül szerintem inkább 150 a kompresszált ez közelebb áll a valós arányhoz. Soha nem állítottam, hogy ez a technika bűnössége. A technikai limit egy teljesen más dolog amit a loudnessen kívül leírtam. Ha csak az elektronikus és pop zenék lennének ilyenek akkor olyan nagy bajom nem is lenne hiszen ezeknél a legkevésbé zavaró, sőt ezeknél már eredetileg is sok a kompresszor. A Scooter úgy szól jól ahogy van. Kompresszáltan szarul, de ez ilyen mindenhol mert ilyen a zenéjük. Ezzel nincs is gondom. Akusztikus alatt meg mit értesz? Chesky records féle parasztvakítós zenét? No ott tényleg nincs kompresszálás, helyette ezer más sebből vérzik.

"tehát ettől még nem jobb minden vinyl"

Sehol nem is írtam, hogy minden vinyl jobb. Max annyit, hogy amelyik ugyanolyan az is hallgathatóbb, de tény, hogy léteznek elbaszott vinyl kiadások is.

"összefutunk tudok neked néhányszáz albumnyi olyan zenét mutatni,amiben nincs kompresszió, de szerintem más is."

Néhány száz olyan lemezt amit 2006 után adtak ki? Erre nagyon kíváncsi lennék. Főleg mainstream vonalból.

"az említett előadók pedig egyáltalán nem tartoznak abba a zenei körbe, ami képviselné bármiben is a minőséget."

Na jó de akkor most oda lukadunk ki, hogy azt hallgatsz ami jól szól és nem azt ami jó zene? Mármint részemről, mert elhiszem, hogy neked mondjuk egy nagyon behatárolt zenei stílusod van és ott jól szól minden, de ez engem nem boldogít. Akkor a vége csak ugyanaz, hogy abban a kis szegmensben amiben te hallgatsz zenét ilyenek vannak de a nagy körben nem hiszem. Nekem egyébként most olyan 8000 körüli albumom van meg digitálisan, és sajnos jó pár kedvencem friss cdje is szarul szól. Voltak erről egyébként jó kis cikkek mainstream hangmérnököktől, egyszerűen szörnyű :(