Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • Zephyr Retiring
    #347
    No itt vagyok, csak volt egy kis dolgom még
    Akkor bele is csapok, ha már megkértél rá
    A végén kezdem (hol máshol?)
    Az emberi hallástartomány 10 oktávot ölel át: 20 Hz - 20 kHz-ig.
    Ez lenne az u.n. "ideális" tartomány. Persze, ahogy öregszünk + hangosan hallgatjuk a zenét + hangos helyeken dolgozunk sokszor hallásvédő nélkül + rockzenészek, dj.-k és nemegyszer betegek is vagyunk, a hallásunk véglegesen és visszafordíthatatlanul romlik és károsul. Találkoztam nem egy emberrel, aki 10! kHz felett már semmit sem hallott.
    Jómagam a viszonylag szerencsésebbek közé tartozom, mert jelen pillanatban még a 18 kHz-et is hallom. Pár évvel és pár stúdióval korábban még a 19 is meg volt. Ez a jó hír. A rossz meg az, hogy még pár év és már a 16-ot sem fogom hallani. Ez van. Illetve várható.

    Ezt megelőzően a felharmónikusokról és ezen hangok felesleges rögzítéséről elmélkedtél..no meg persze a 16 kHz-es hangtartomány feletti nem létező hangszerekről

    Pár Stradivari hegedűnél, és egynémely profibb zongoránál is végeztünk hangterjedelmi méréseket még annó..
    500 000 Hz-es hangmagasságban még "megszólaltak" az úgynevezett felharmónikusok. Részben igazad van: ezek a hangok önmagukban valóban nem hallhatóak. De itt jön a "varázslat", ami nem más, mint egy kis fizika és matematika..
    Amikor egy hangszer (vagy több) egy időben két különböző hangmagasságot reprodukál (mondjuk 82 000 Hz és mondjuk 92 000 Hz) akkor ezen frekvenciák különbsége már megjelenik a hangképben. (példánkban ez 10 000 Hz) Ez utóbb keletkezett új hang, még ha halk is, azért már a fülünkkel érzékelhető. De persze más egy erősített (rögzitett) és megint más egy élő hang. Ekkor az esetlegesen hiányzó harmónikusok adják meg fülünknek az információkat. Ilyenkor "érzi" az ember becsukott szemmel is a különbséget.

    Végezetül mai "mi is a hq valójában?" sorozatunkkal
    még elárulnám Neked (talán pár jó memóriájú kolléga még emlékszik is rá) volt idő, mikor fogtam a jó öreg Dual 704-esemet, feltettem egy Pink Floyd albumot, és kiragadva egy harangos részt, rögzitettem 96/24-en pár másodpercet.
    Erről a videó fent volt a 4Shareden is (talán még most is ott van) az elmentett wav formátumú hangmintával egyetemben.

    Persze ez nem volt téma sokáig, mert sokaknak odabaxtam ezzel
    Hiszen..
    1) egy "szar" Dual lealázta a sokszázezer forintos barázdabillegetőket meg a sokak által istenített Audio Technika tűket hangtartományilag.
    2) egy alaplapi integrált fos hangkártya lealázta a tkmtudjahiperszuperxxx4600-as hájgeng hangkártyákat hangterjedelmileg
    Igen. Vannak még csodák. Meg (és ez nem Rád vonatkozik) nagyokos "mindenttudoktemegsemmit" nagyokos kollégák, akik marha okosnak hiszik magukat, miközben síkhülyék
    Egyes kollégák pedig annyira hülyék (ez sem Rád vonatkozik) hogy tényleg elhiszik nekem, hogy még én vagyok az idióta semmit sem tudó nagyokos. De csak azért, mert én azt akarom, hogy azt higgyék. Mert nekem így jó. Jó, jó jó....