Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
-
A sztereó hangzás térHATÁSÚ. A 4 csatornás Dolby Surround és a többcsatornás Dolby Digital pedig térHANGZÁSÚ.
Ez a két dolog nem egy.
A cd lejátszó futóműve.
Pontosan mi is a feladata egy futóműnek?
Ha nagyon szőrszálhasogató akarnék lenni, azt felelném, hogy a futómű gyakorlatilag a felfüggesztést és a meghajtást oldja meg.
Igen, LEHET egy hibás, rossz futóműnek ami apró alapzörejeket ont magából belevauzása a hangzásba. Már amennyire olyan futóműről beszélünk, amit a blöki szájából húztunk ki, majd hazáig rugdostuk s csak ezután kötjük be a hangrendszerünkbe. Akkor lehet.
De egyébként ha ennyire belemerülünk, a kábelektől az alátétekig bármi befolyásolhatja a hangminőséget. De aki ilyen mélységekig ássa bele magát a témába, annál már komoly gondok lehetnek...
Maradjunk inkább annyiban, s ezzel a lényeget el is mondom, egyes asztali audio cd lejátszók digital kimenete és a közbeeső DAC-ja nem mindig minden esetben tökéletes. Ellenben viszont a mai alap DVD lejátszók már alapból erre lettek kihegyezve. A DAC-juk is röhögve kezeli már a 96/24-et ellenben sok cd lejátszóval és ha nem tudod, hogy ez miért is fontos a hifi technikában, akkor itt akár be is fejezhetjük :)
Ja, képzeld igen: úgy 4-5 éve (vagy már több is lehet) besétáltam az üzletbe, vettem egy átlagos Grundig dvd lejátszót és a mai napig is azon hallgatom a legtöbbet az audio cd-ket.
És barátom, állíthatom, hogy én eddig hibát nem hallottam tőle zenehallgatás közben.
Van nekem asztali audio cd lejátszóm (és volt is majd mindig többféle fajta a Technics-től a Sony-ig egy rakat) de ami jó, az jó.
És a mai DVD lejátszók (főleg a jobb minőségű DAC miatt) azért már igen ott vannak a szeren..