5132
Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • Musachy
    Megint egy halálhír.
  • Zephyr Retiring
    Be is baxxna, ha tréül szólna egy AT440mla-val :D
  • narumon
    Asszony kedvéért nálunk most New Kids on the Block nagylemez szól. Azt kell mondanom nem emlékeztem, hogy ez ilyen korrekt módon szól...
  • Zephyr Retiring
    Hi-fi News tesztlemez.
  • Zephyr Retiring
    Van fejlődés és van visszafejlődés...
    Én mindkettőt szeretem, tehát megrekedtem a fejlődésben :)
  • narumon
    Hát én nem cserélném le a vinylt ilyesmire. (Sőt ilyesmiről váltottam vissza...)
  • Zephyr Retiring
    Annó a hifik képviselték a legjobb hangminőséget.
    Manapság a high end.
    Annó a vinyl volt a nyerő.
    Manapság az ilyesmi..
  • Zephyr Retiring
    Naru. Csinálj amit akarsz.
    Én nem beszéllek le semmiről.
  • narumon
    És erre mondtam azt, hogy (már megbocsáss) de szerintem az Ortofon OM5 hallgathatatlan. Miért? Mert tudom, hogy kéne szólnia a lemeznek, és tudom, hogy sajnos a kis ortofon nincs barátságban a magas hangokkal, a belső barázda torzítás igen komoly gondot okoz neki, alig van olyan lemez ahol elviselhető szinten van (LP), a mély hangok széfolynak, nincs megfogott és normális basszusa. A zene pedig tök középről jön. (Tudom nálad minden onnan jön)...

Ezek olyan hibák amik nekem személy szerint tökéletesen élvezhetetlenné teszik a zenét, ezért egyből passzoltam is tovább a hangszedőt. Akinek jó annak örülök használja ő...
  • narumon
    "Ha veszünk alapul egy "átlagos" hifi elemet pl. deck, vagy cd player, esetleg hifi dvd player, mert igen: ilyen is létezik!"

Noná, hogy ez így jó, de nem erről beszéltünk - mert arról van szó, hogy bizony (és sajnos), a legkisebb Sony vagy anno Aiwa deck sem hangminőségben sem tudásban nem tud annyit mint a nagyobb kategóriák amik viszont értelemszerűen drágábbak. Én ezt állítottam - te meg ennek az ellenkezőjét. Az már utána, lehetőség és igény kérdése, hogy ki hol áll meg.

"Amúgy igazad van, tényleg van néminemű különbség a 8 ezres és az 50 ezres Ortofon közt. De nem annyi, amennyivel drágább!"

Persze, hogy nem - ezt már az első hozzászólásom is tartalmazta. Minél feljebb megyünk árban annál kisebb a különbség. Ha úgy tetszik a 8e forintos és az 50e forintos között gigantikus különbség van. Az 50e forintos és 100e forintos között már csak finom különbségek vannak, és a 100e forintos és az 1 millió forintos között meg tényleg csak leheletnyi. A kérdés az, hogy téged ez érdekel-e annyira, hogy kifizesd a több pénzt. Nem kell, hogy érdekeljen de ne legyen már hülye az, akit érdekel.
  • Zephyr Retiring
    Beszélgethetünk high end-ről, ha ez a hepped, de a magam részéről megállok a hifi területén. Ha veszünk alapul egy "átlagos" hifi elemet pl. deck, vagy cd player, esetleg hifi dvd player, mert igen: ilyen is létezik! Sőt még nekem is van :P akkor az úgy tökéletes ahogy van: gyári áramkábellel, eredeti fejekkel, módosítások nélkül. Pont úgy, ahogy azt a tervezőmérnökök megálmodták. Ez a hifi fogalma.
    A high end pedig a jobbnál is jobb meg annál is jobb fogalmát takarja egészen a végtelenségig..
    Amúgy igazad van, tényleg van néminemű különbség a 8 ezres és az 50 ezres Ortofon közt. De nem annyi, amennyivel drágább!
  • narumon
    Értem. Tehát akkor high-end-ről ne beszéljünk, mert csak? Mert te azt mondod? Aki egy msuic centernél komolyabb minőségben szeretne zenét hallgatni az nem írhat ide? Mert akkor kiszállok - nekem más igényeim vannak ha zenéről beszélünk.
  • narumon
    Csakhogy nem erről beszélünk. Nem voodoo hifiről volt szó -abban én sem hiszek. (Bár pont itt említettem régebben, hogy van hifista barátom aki az erősítő hálózati kábelének cseréjét 10-ből 8x-9x eltalálja az messze felette van a bizonyítási átlagnak - gyengébbek kedvéért; erősítő olcsó 400Ft-os kábellel van-e bedugva az áramellátásba vagy minőségi több ezer (esetenként több tízezer forintos) kábellel van-e az áramellátásba bedugva.)
    Ennél azért lényegesen kézenfekvőbb dolgokról beszéltünk. Mint pl hangszedő - felhasznált anyagok és technika között is óriási különbség van, megnyugtatásnak persze jó duma, hogy akkor sincs különbség, csak ez büdösnagy kamu. Zephyr barátunk is megkérdezhetné az Ortofontól, hogy miér gyár 8e forintos hangszedőt meg 500e forintosat is, ha a 8e forintos ugyanazt tudja a többi csak marketing...
  • narumon
    Egyik állításoddal cáfolod meg a másikat. Az előbb még hülye vagyok, hogy térérzetről beszélek (ami mellesleg szerintem a sztereo zene egyik legfontosabb kritériuma), a következőben már némileg egyetértesz.
    Ha ismered a CD technológiát akkor pontosan tudod, hogy bizony a lejátszók (és futóművek) nem bit/bit pontossággal olvassák ki az adatokat (a maiak nagy része sem és főleg nem a DVD lejátszók), hanem hibákkal együtt, amit különböző algoritmusokkal javítanak. Nem, ne olyan hibákra gondolj, hogy recseg ropog, hiszen ha néhány bit nem stimmel azt te nem fogod meghallani, de bizony a zene lejátszási minőségét (és élvezeti értékét befolyásolja - és akkor a jitter-ről még nem is ejtettünk szót), és pont ezért hallod azt is meg, hogy nyomott lemez szól-e vagy pedig írott. (A te elméleted alapján nincs is különbség a két lemez között).
    A DAC megint egy másik kérdés, az is csak a te fejedben létezik, hogy egy bolti áron 20e forintos DVD lejátszóba szerinted normális DAC kerül. Bizony bizony egy normális DAC nem egy chipből áll, és az anyagára is felette van egy ilyen dvd lejátszó komplett árának - persze ettől te nyugtathatod magad azzal, hogy dejól szól a dvd lejátszód, ha meg nem hallod a különbséget (sokadjára bizonyítod be), akkor ne is zavarjon. Azért maradjunk abban, hogy az olcsó DVD lejátszók és egy gagyi kínai különálló DAC között ég és föld a különbség az utóbbi javára. Tetszik vagy nem.

Az meg a te kényszerképzeted (vagy önnyugtatásod), hogy azért vannak a drágább cuccok, hogy hülyéknek eladják. Az igazság az, hogy sajnos ordító különbségek vannak az olcsó és a drágább termékek között hangminőségben (nem azt állítom, hogy mindig a drágább a jobb!). Ha lehetne 100e forintért olyan hangfalat kapni ami úgy szól mint az 500e forintos vagy az egymillió forintos - hidd el senki nem lenne olyan hülye, hogy a drágábbat vegye. (és ezt levetítheted CD lejátszóra, erősítőre, kábelre, bármire)
  • Zephyr Retiring
    A probléma ott kezdődik, hogy keverik a szezont a fazonnal.
    Az audiofilizmust egy kalap alá veszik a hifi normával.
    Pedig az már nem hifi. Inkább high end...
  • Musachy
    Akkor kezdjünk hurkokat meg masnikat kötni a kábelekre... meg a lemezeket szentöltvízben mosni. Sokkal jobban fog szólni, elhihetitek.
  • Zephyr Retiring
    Amúgy nem sértődtem meg :)
    Ezért hát....
  • Zephyr Retiring
    A sztereó hangzás térHATÁSÚ. A 4 csatornás Dolby Surround és a többcsatornás Dolby Digital pedig térHANGZÁSÚ.
    Ez a két dolog nem egy.
    A cd lejátszó futóműve.
    Pontosan mi is a feladata egy futóműnek?
    Ha nagyon szőrszálhasogató akarnék lenni, azt felelném, hogy a futómű gyakorlatilag a felfüggesztést és a meghajtást oldja meg.
    Igen, LEHET egy hibás, rossz futóműnek ami apró alapzörejeket ont magából belevauzása a hangzásba. Már amennyire olyan futóműről beszélünk, amit a blöki szájából húztunk ki, majd hazáig rugdostuk s csak ezután kötjük be a hangrendszerünkbe. Akkor lehet.
    De egyébként ha ennyire belemerülünk, a kábelektől az alátétekig bármi befolyásolhatja a hangminőséget. De aki ilyen mélységekig ássa bele magát a témába, annál már komoly gondok lehetnek...
    Maradjunk inkább annyiban, s ezzel a lényeget el is mondom, egyes asztali audio cd lejátszók digital kimenete és a közbeeső DAC-ja nem mindig minden esetben tökéletes. Ellenben viszont a mai alap DVD lejátszók már alapból erre lettek kihegyezve. A DAC-juk is röhögve kezeli már a 96/24-et ellenben sok cd lejátszóval és ha nem tudod, hogy ez miért is fontos a hifi technikában, akkor itt akár be is fejezhetjük :)
    Ja, képzeld igen: úgy 4-5 éve (vagy már több is lehet) besétáltam az üzletbe, vettem egy átlagos Grundig dvd lejátszót és a mai napig is azon hallgatom a legtöbbet az audio cd-ket.
    És barátom, állíthatom, hogy én eddig hibát nem hallottam tőle zenehallgatás közben.
    Van nekem asztali audio cd lejátszóm (és volt is majd mindig többféle fajta a Technics-től a Sony-ig egy rakat) de ami jó, az jó.
    És a mai DVD lejátszók (főleg a jobb minőségű DAC miatt) azért már igen ott vannak a szeren..
  • narumon
    Ez a hozzászólásod is pont azt jellemzi, hogy az ég világon SEMMIT nem konyítasz a hifihez. Gyanítom soha nem is hallottál még jó rendszert - vagy ha hallottál is a füled alkalmatlan volt bármit is meghallani. Mi az hogy sztereonál nincs tér, nincs térérzet? Jah hát olcsó hangfalon, olcsó erősítővel, olcsó hangszedővel, olcsó CD játszóval valóban nincs. Maradjunk ennyiben. (Bár még azt a szót sem ismered, hogy futómű, máskülönben nem írnál akkora hülyeséget, hogy a 10e forintos lejátszó is jó futóműnek úgyis optikain küldöd ki...) Jézusom.
  • Zephyr Retiring
    Ez így nem pont igaz: nem az van, hogy én nem akarok jobbat valamiből. Csak szeretem használni a fejemet is néha.
    Tudod, én nagyon szeretem a zenéket. Most mondhatnád, hogy na pont ezért kellene rá áldoznom szemtelenül nagy összegeket, mert csak arany áron kapok igazán jó minőséget...
    Pont ez az, hogy nem. Csak szerinted. Meg pár megszállott hájgend bor-hifi-hangzás szakértő szerint.
    Mindenkinek más hangzás jön be. Egyikünk dinamikusabban szereti hallgatni a lemezeket, másikunk lágyabban. Kevesebb basszussal és kevesebb magassal. Olyannal is találkoztam már, aki direkt végfokkal hallgat zenét abszolút hangszínállítási lehetőség nélkül, mert szerinte meg a "zene csak abszolút tisztán szól jól".
    Persze. Neki igen. De nekem meg nem úgy :)
    Aki mindig jobbat és jobbat akar majd annál is jobbat, az nem hülye.
    Csak elégedetlen. És míg ennek a vágyának nem tud ellenállni, mindig az is marad.
    De azért azt se felejtsük el, hogy aki meg elégedetlen, az boldogtalan is.
    Mert boldog csak egy elégedett ember lehet.
  • Zephyr Retiring
    Igen. Elismerem, hogy kiforgatod a szavaimat :)
    Mégis mit kéne elismernem? Tudod ez a jó-rossz hangszedő téma engem a kávékra emlékeztet. (Márka nélkül) még huszonéve egy excsajom piacozott és mutatott (illetve megkóstoltatott velem) egy sárga dobozos kávét. A mai napig csak azt tudom jóízűen meginni, pedig biztos vagyok benne, hogy azóta vannak jobb márkák is. De én annyira megszoktam, hogy minden egyéb kávét vagy semmilyennek, vagy büdösnek érzek :) Ez van.
    Érted, hogy hová akarok kilyukadni?
    Kifejtetted, hogy szerinted csak a drága hangszedők lehetnek a jók.
    Szerintem meg ez totál nem igaz. Az, hogy Te mit gondolsz egy hangszedőről (pl. Ortofon OM5) már meg ne sértődj, de abszolút nem mérvadó. Nézd. Ha egy ilyen hangszedőt minőségileg már a béka segge alá teszel, akkor mi lenne a véleményed mondjuk egy Tesla hangszedőről? Vagy egy Unitráról?
    Egy kicsit reagálok a 3241-esedre is, ha nem gond..
    "még jobb a térérzet"
    Miféle térérzetről hablatyolsz egy natúr sztereó hangzásnál? :)
    Térérzet esetleg egy 5.1-es térhangzásnál lehetne, de Te ugye meg olyasmiket eleve nem is hallgatsz. Vagy még esetleg egy Dolby Surround hangfelvételnél tudnék ilyesmit megemlíteni. De nem egy általános sztereó hangzásnál...
    A finomkodós részre inkább nem reagálok.
    Mert véletlenül olyat mondanék, hogy magam is megbánnám :)
    Olcsó kontra drága cd lejátszóra viszont reflektálnék.
    Ha egy bolhafingnyit is konyítanál a technikához, akkor tudnád, hogy maga a cd olvasó az olcsó és a drága cd lejátszókban is ugyanazokat a biteket tudja olvasni. A lényeg ott kezdődik, ahol a jel elhagyja a lejátszót, és innentől már fontos az rca vagy az optikai kábel minősége is. Tudod Naru ma már a leggagyibb cd/dvd lejátszókat is felszerelik minimum egy koaxiális kimenettel, de nem ritka az optikai sem. Nem is beszélve a hdmi csatlakozókról. Már egy 10-es alatt is kapni ilyesmiket. Bekötöd szépen egy normális modern erősítőbe, belehelyezed a gyári vagy az írott cd-r lemezt és az égvilágon semmi zavaró különbséget nem fogsz tapasztalni. De ha mégis, ingyen kicserélik a hibás lejátszót 3 napig a vásárlástól számítva.
    Nagy vonalakban ennyi..
  • kaposi1
    Viszont többen is elolvastuk.
  • narumon
    Hozzá sem mert senki szólni ehhez a folyamhoz :D
  • narumon
    Jóccakát én is fekszem, reggel nekem is dolog van!
  • narumon
    Akkor most még azt is elismerted, hogy hallod a különbséget? Akkor nem is értem az első kifakadást. Most elismered, hogy vannak jobbak, az előbb meg azzal kezdet, hogy nincsenek elég az olcsó hangszedő a többi csak humbug :o
  • Zephyr Retiring
    Ámen :)
    Lelépek, mert 4-kor kelcsi (szól a telcsi).
    További szép estét.
  • narumon
    Azért hallasz ilyen "sületlenségeket" mert ÉRZELMEKET próbálsz leírni, szavakkal közvetíteni. Ami meglehetősen nehéz. Még Shakespearre-nak is nehezen ment hát akkor egy jöttment zenehallgató mit tegyen? A zene sem matematika, nem lehet azt mondani, hogy 9,25%-al jobban szól.
    Én is azt tudom leírni saját szavaimmal amit hallottam. Még jobb a térérzet, finomodik az egész megszólalás, a szaxofonos mintha itt játszana a szobámban (olcsó hangszedőn sokszor még az sem jön le, hogy ez egy szaxofon vagy egy szaxofont utánzó valami). A magasak nem csilingelnek túl mégis hallok minden magashangot. A basszus sokkal jobban kontrollált, nem laposodik el. Saját szavak. hogy lehet ezt máshogy leírni? Olyan mint egy olcsó CD játszó. Aki nem szokott zenét hallgatni azt mondja, hogy tisztán szól. (persze nem recseg hisz CD) aki meg szokott és hallott már nomrális CD játszót az az olcsóra csak annyit mond; karcol, bántja a füledet, a zene összekavarodik, nincs hangkép, nincs szimpadi kép, semmi nincs csak egymás hegyén-hátán egy rakat hangszer.
  • Zephyr Retiring
    Ez amiről most beszélsz az audiofilizmus vallása.
    Ha egyszer belekeveredtél, sosincs vége.
    Ez egy örök körforgás, amiből én már kiszálltam. Mindig akad egy jobb a másiknál. Aranyszabály.
  • narumon
    No köszönöm! Erre akartam kilyukadni egészen eddig! Mások vagyunk más érdekel minket, másra vagyunk hajlandóak áldozni. Nekem sörből jó a citromos meg az Arany Ászok is. (sőt), de nem állítom azt, hogy a drágább sörök nem lehetnek jobbak (te ezt állítottad a hangszedőknél), csak annyit, hogy ez engem nem érdekel, mert a sör az nálam sör. Legyen hideg nyáron és legurítom és kész. Jobban nem érdekel. Viszont angol ismerősöm nem lesz azért hülye amiért mindig kiröhög ha Gösser naturzitronet iszok vagy ászokot ő meg mittoménmit, de egy üvegből egész sok Ászokot tudnék venni :)
    Érted már? Hogy megint skatulyáztál valami olyat ami igazából csak nem érdekel? Nem akarsz jobbat. Kész, elfogadtuk. Aki akar az meg ne legyen ezért hülye.
  • Zephyr Retiring
    Jobban? És mitől jobban?
    Lágyabb? Teltebb?
    Ha azt mondod: másabb, elfogadom. De hogy jobb?
    Ilyet állítani dőreség. Hifi fórumokra pont ilyesmik miatt nem járok (már).
    "vettem xy4599-est. Öcsisajtok: ez lepipálja a dx zs8i-t is! Ilyen jót csak anyám hasában hallottam születésem előtt!"

És folytathatnám a sok értelmetlen zagyvaságot...
  • narumon
    Hát ha ebben nincs akkor miben van?
    Azért az durva amikor mondjuk felteszed a lemezt egy Ortofon OM5-el és utána felrakod UGYANAZT a lemezt egy AT120-al. És észreveszed, hogy basszus kétszer akkora lett a tér, az előbbi maszatos cin az most tisztán és élvezhetően szól, és hopp, ott a háttérben van még egy hang amit eddig nem is hallottál, és basszus most hogy üti a csóka a dobot mennyivel nagyobb dinamika lett, most tényleg üti a kis ortofonnál meg csak simogatta. És miután ezt meghallod, már nem tudod visszarakni a régi rossz Ortofont mert onnantól az fog zavarni, hogy most miért ilyen halovány maszat az a cin? Miért nincs dinamika a dobos játékában? És akkor egyből megéri a kétszeres, háromszoros árat az az AT120! És sajnos ugyanez lejátszódik AT150Mx esetén is. Persze ezt el lehet kerülni azzal, hogy nem hallgatsz meg soha mást, soha jobbat, mert akkor nem érdekel, azt hiszed, hogy az a lemez úgy szól és kész. Viszont ez csak egy álca, egy burok.
  • Zephyr Retiring
    Itt a helyzet és a kérdés ugyanaz: mi értelme az egésznek?
    Felőlem létezhet 8 millió féle és fajta bor is. Úgy vagyok vele, mint Te a 3D-vel: én lesz.......rom :)
  • narumon
    Oké :)
    Csak, hogy tovább borzoljam a kedélyeket, tervezek beszerezni itthonra egy AT150MX-et mert havernál hallottam és bizony jobban tetszett mint a 440Mla (ami pedig szintén árában egy kurvajó hangszedő). Akkor most hülye vagyok, és átbaszott a marketing, mert én hallom, hogy jobban szól?
  • Zephyr Retiring
    Bocs, lehet rosszul fogalmaztam. Különbségeket talán lehet hallani, a kérdés inkább az: van e értelme ilyesmiben külónbséget tenni?
  • Zephyr Retiring
    Mármint mire nem jött válasz?
    Hogy szar e a 440 mla? Ilyet sosem mondtam. És ha már itt tartunk, lehülyézni sem szoktam senkit. Aki nem az, azt minek. Aki meg az, az úgyis tudja magáról :D
    Baj lenne a hallásommal? Hát mihez képest ugyebár :)
    A 3D hülyeség....hát...ha annak tartod, jogodban áll.
    Az meg, hogy nem vagyunk egyformák szerintem áldás, mintsem átok.
  • narumon
    Nem vagyok borszakértő így nem sértesz meg. A sört is szeretem. Bár azt többnyire csak iszom nyáron és hideg legyen :) Viszont a borszakértőkről nagyon nagyot tévedsz. Ha te eddig csak ilyen humbug szakértővel találkoztál az gáz, én ismerek néhány nagyon jót. Azt azért vágod, hogy egy komoly vizsga úgy zajlik, hogy vakteszten meg kell tudniuk mondani, hogy honnan származik a bor és milyen fajta szőlőből van? Csak ennyire humbug az egész.
  • narumon
    Jah és azt nem is tudom, hogy hifi forumon mit szólnál az az ottani emberekhez akik szerint 500e forinttal kezdődik egy jó hangszedő. Egyszerű azzal elintézni, hogy mindegyikük hülye - de sajnos a valóság nem ilyen egyszerű, hanem tényleg hallják a különbségeket.
  • Zephyr Retiring
    Basszus beletrafáltam :D
    Te kis borok sza(g)értője :)
    Először is jómagam sörpárti vagyok. Annyiféle sört ittam már, hogy sokan egy egész életben nem kóstolnak annyifélét :P
    A bort ki nem állhatom. Azt meg még jobban utálom, mikor valaki elkezd borszakérteni. A borszakértő meg eleve egy hasamraütökosztbaromságokatmondoktemegbekajálod típusú emberfajta. Már bocs. Nem sértegetni akarok senkit, csak a véleményemet osztottam meg.
    Borból is, sörből is kismillió fajta létezik.
    Akárcsak a bakelitokból.
  • narumon
    No de akkor erre még mindig nem jött válasz. Akkor szerinted az AT440Mla egy szar hangszedő? Tudsz mellé rakni 50-ig olyan hangszedőt ami szól így? Vagy csak szimplán TE nem adnál ennyit egy hangszedőért mert nem érdekel ennyire, nem hallod, stb. Ezt elfogadom. Csak azt nem, hogy jó magyar szokás szerint lehülyézzük a másikat mert jobb a füle, mást gondol a zenéről, más neki az ingerküszöbe, stb. Ha valami ezt az intoleranciát soha nem tudtam és ezután sem tudom elfogadni. Nekem is vannak olyan dolgok amik marhára nem érdekelnek, 1 Ft-ot nem adnék érte (pl 3D), mégis elfogadom, hogy vannak emberek akik ezért képesek pénzt kiadni, élménynek hívni stb. Te 3D megjelenítőre költesz én hifire . Egyik legjobb barátom meg semmire csak benzinre, mert neki a kocsi a minden - nem érdekli a zene (semmilyen), nem érdeklik a konzolok/játékok csak az, hogy minimum 300LE legyen a segge alatt, és lehetőleg a nap nagy részében. Nem vagyunk egyformák.
  • narumon
    Ezzel egyetértek. Melyik részébe is köthetnék bele? Csak nem tudom mire írtad. Vagy azt gondolod, hogy az a segítő szándék ami vezérelt, hogy feldobom ide is a hangszedőt (mert amúgy eddig asszem csak egyszer kérdeztem még év elején hogy kinek kell), az kihasználás? Hát akkor erről elég érdekes fogalmaid vannak.