Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
-
"De ahogy egy kedves ismerősöm is mondta: elméletileg egy betonkeverő motorja is jó lehetne a lemezjátszókhoz, ha sikerülne egyenletes sebességen tartani"
Jó, hogy felhozod a betonkeverőt, éppen valamelyik nap ezen volt kiakadva a faterom (építőiparban dolgozik), hogy ott is az egyszerű betonkeverőt veszi meg egyszeri pista mert azt hiszi, hogy betonkeverő és betonkeverő az ugyanaz. Vagy pár hónapja a fúrógépen volt így kiakadva mert egy normális használható furógép 200e forint (pedig sokan azt hiszik hogy amit 15e-ért vettek az obiban az is az :D). Node megint félrebeszélünk :)
"Az olcsó-drága vitába újra nem fogok belefolyni."
Nem is kell.
"Van egy reálérték és ez meg állandóan változik."
Ez meg igaz.
"Egy olcsón beszerzett pörgető is lehet éppoly jó, mint ahogy egy méregdrágán vett pörgető is lehet néha hibás vagy ingadozó sebességű."
Erről én már kifejtettem a véleményemet. Jó vételek mindig akadnak de ebből soha nem szabad kiindulni. (És attól hogy valamit olcsón veszel még nem feltétlenül lesz jó vétel. Pörgető esetében azt mondanám, hogy rengeteg lemezjátszót lehet fillérekért kapni de az igazság az, hogy kb annyit is érnek. Ezen nincs mit szépíteni.)
"Mint ahogy a hangzás minősége is javítható egy egy faxa kis fejjel és tűvel. Ugye hogy?"
No ez az amivel nem értek egyet. Van olcsó omnitronic lemezjátszóm (az olcsó azt jelenti, hogy az új ára 30e forint körül van - de én használtan vettem fikapénzért) erre hiába teszem rá a 120E-t, nem fog úgy szólni mint egy jobb lejátszó. Pont ezt próbálom elmondani. A 440Mla nem fog úgy szólni az egyik lemezjátszón mint egy másikon.
"Te következtetéseket vonsz le valamiről, amit nem is hallottál még üzem közben. Az esélyt sem adod meg neki, hogy esetleg jó is lehet."
Megadom neki bármikor az esélyt, de az igazság az, hogy azért a hifi piac (így kötőjel nélkül) elég kicsi és szinte minden eszközt lehet ismerni. Itt nincsenek csodák (akárhogy is keresed őket). És sok mindent lehet tudni egyszerűen. Pl a múltkor járt nálam egy Reloop 3000 lemezjátszó, ez alapján nyilván meghallgatás nélkül is tudom nagyjából milyen a 2000 és az 1000 sorozat. És mivel havernak van egy 6000 sorozatból és azt is hallottam, ezért be is tudom közölni, hogy mi hol helyezkedik el. Vagy a múltkor azt hiszem te kínálgattál megvételre egy Gemini 100XL lejátszót, ami 5000-ért ment. 5000 forintot megér szerintem is DE annyiért nem jó vétel, mert ennél többet adni érte teljes felelőtlenség.
No a lényeg az, hogy ha érdekel a téma és folyamatosan benne vagy (mint ebben a kérdésben mondjuk én) akkor nagyon sok mindenről tudod, hogy mi mennyit ér, és ezen nem tudsz szépíteni. Olyan mint az ingatlanszakértő, nem kell, hogy lássa az ingatlant anélkül is tudja már kb, hogy mennyit ér és hiába szeretne a gazdája érzelmi okokból kétszer annyit érte.
"Arról meg már nem is szólva, amit egy egy márka irányában fejtesz ki.
pl.: "csak egy szar JVC" "
Nem fejtek ki semmilyen márka irányába negativitást. Csak hát a JVC soha nem csinált egyetlen híres lemezjátszót sem, semmilyen forumban nem dobálóznak vele és akinek van az is helyén kezeli. Ezért vagyok biztos a dolgomban. Mint ahogy az Aiwa lemezjátszókkal is. Vagy AKAI és még rengeteg ilyen. Annó nekem is volt egykét ilyen kósza lemezjátszóm. Csak én mindegyiket tudom/tudtam a helyén kezelni. A mostanikat is. És ne is említsd a JVC-t a Dual-lal meg a Thorens-szel egylapon akik legendás lemezjátszókat csináltak.
"Nemezé vagy azé de számodra a tény bármily meglepő is, még a JVC is gyárt audiofil termékeket"
Nem releváns információ. A sony is gyárt audiofil termékeket de az átlag lemezjátszójuk bizony nem örvend nagy népszerűségnek. De te is pontosan tudod, hogy ezt bármelyik cégről el lehet mondani. A Samsung szerintem jó tévéket gyárt, de az átlagos hifijük az béka feneke alatt fél mérfölddel. A technics-nek is voltak jó lemezjátszóik, de amit a vaterán árulnak 10-20e forintért és csodálkoznak hogy nem viszik azok nem is jók és nem is érnek többet. Attól, hogy gyártanak jó lemezjátszót (vagy bármilyen jó terméket) attól még nem lesz az összes lemezjátszójuk (vagy más termékük) automatikusan jó.
"Nagyon el vagy tévedve Te is és mindenki más is, aki azt hiszi, hogy egyedül a Technics MK széria az atyaúristen."
Én soha nem állítottam ilyet. (Ráadásul olyan, hogy MK széria nincs is :D). Pontosan tudom, hogy a Technics SL-1200 sorozat egy ár/teljesítményben kiváló lejátszó (ezért is szeretem) de egy percig sem állítottam, hogy nem tudnék kapásból jobbat venni ha lenne rá kellő pénzem. És a fenti megállapítás már nem is annyira él az SL-1300 vagy SL-1500 sorozatra. (ugye tekánál visszafele számolnak, tehát az SL-1800 egy lényegesen gyengébb lejátszó mint az 1200-as sorozat) Az MK az ugye a Mark rövödítése ami a revizió számot (ráncfelvarrás) jelenti.
"Aki otthon van a pörgetők házatáján az tudja, hogy mondjuk egy Harman Kardon is ott van a szeren. Igaz, meg is kell fizetni."
Evvel megint nem vitatkozok, mert a T60 egy piszokjó pörgető. De ez megint hogy jön ide? Azért mert a HK T60 egy jó lemezjátszó attól lesz a JVC is egy jó lemezjátszó? Vagy hogymi?
"Amúgy holnap amúgy is arrafelé lesz dolgom, megnézem kicsit alaposabban azt a JVC-t és ha látok benne fantáziát, akkor mégis csak elhozom.."
Tedd azt. Nincs is vele gond. Csak ne gondolj bele többet mint amit tud.
"A dolgok menetét ilyetén módon meg még az is tovább nehezíti, hogy a tökéletes pörgető is tud szarul szólni egy tré erőlködővel és egy alap natúr pörgetőből is varázslatos hangzást lehet előcsalni egy perfekt (elő)erősítéssel is.."
Az első felével egyetértek a második felével meg természetesen nem. Vagy ezt mindig viszonyításnak írod? Mert a tökéletes pörgető egy szar phonoval és szar erősítővel bizony annyit fog tudni amennyit a phono és az erősítő tud. A szar lemezjátszót meg hiába kötöm rá a kurvajó phonora és az erősítőre az max annyit tud szólni amennyit a lejátszó tud. Tudod a leggyengébb láncszem. Ezért egy jó rendszer már azzal jobb lehet mint egy drágább, hogy jól van összeválogatva.
"Minden lehetséges, ha elég pénzünk, türelmünk és időnk van rá"
Ezzel meg egyetértek :)