• ziipp
    #47
    "A szervezet hőtermelése főképp vegyi folyamatok eredménye (ti: a kaja lebontása a szervezetben és a sejtekben való felhasználása hőtermelésel jár). Ezt a szervezet nem nagyon tudja befolyásolni, olyan mint a kocsinál az alapjárat."

    Én is ezen a véleményen vagyok.


    #49 | Alfa Of NS

    "Szerintem kevesebb hőt is termel szándékosan a szervezet, bár a mechanizmust nem ismerem. De eleve nyílván van egy alapszintű hőtermelése a testnek, ezen kívűl ha sétálsz egyet a napon, akkor a nap is melegít plusz még a mozgás miatt plusz hő is termelődik. Így már simán magasabb lenne a hőmérsékleted a kelleténél, pedig semmit nem fűtött a szervezet. Muszáj hűteni."

    Ha kevesebb hőt tudna termelni a szervezet, akkor nem lenne szükség az izzadásra. De mivel erre nem, vagy csak nagyon kis mértékben képes, valahogy másképp kell levezetni a hőt, ezért izzadunk. Az által hozott példa így nézne ki hőszabályozás esetén: alapjárat, 36-37 fok. Sétálni kezdesz, felmelegszel és még a Nap is süt. Ezt a testünk érzékeli, ezért csökkenti a hőtermelést, hogy megmaradjon a 36-37 fokos állapotban, ráadásul úgy, hogy közben még le sem izzadtál. Ez mindenképp gazdaságosabb volna, hiszen se vizet, se sót nem vesztenénk, és még több elégetésre váró oxigén meg mit tudom én mi maradna.