• Alfa Of NS
    #14
    Az evolúció előrehaladtával egyre nőnek a méretek, így az tűnne logikusnak, hogy akkor ma élnének a legnagyobb állatok, ennek ellenére állandóan olyan híreket olvasunk, hogy mekkora dögök éltek régen. Nos a helyzet az, hogy a Földtörténet valaha élt legnagyobb állata valóban ma él: a kékbálna. Ekkora húsdarab még sose volt a Földön, mint ma.

    Az hogy a legtöbb állatnál régebben sokkal nagyobbak is éltek, annak egy eléggé triviális oka van: a nagy állat sokat eszik. Hét tonnás T-Rex sose élt volna a Földön ha teszemazt mókusokkal kellett volna fedeznie napi energiaszükségletét. Helyette voltak viszont több tonnás növényevők, akikben volt anyag bőven. Persze ugye jön a kérdés, hogy ezek a böhőm növényevő dinoszauruszok hogyan nőttek ekkorára? Nos valószínűleg több oka is volt. Jobb lehetett a klíma a növények nöekedésének, nem a mai lassabban növő fák voltak hanem azok a gyorsabban növő bambusz vagy pálmaszerüek és a dinoszauruszok is lehet hogy hidegvérűek voltak, tehát csak amiatt hogy nem kellett saját magukat fűteniük, megspórolhatták a kaja egy részét. Ennek eredményeképpen ha mondjuk egy nyolcvan tonnás Argetinoszaurusz este benyomott egy erdőt és leöblítette egy tóval, majd egy hegynek dölve aludt egyet, reggelre már felbukott a friss fapalántába, majd két hét múlva mire újra megéhezett már visszanőtt az erdő. Na ezért voltak nagy növényevők, és így már összeáll a tápláléklánc: marha sok növény -> cefett nagy növényevők -> rohadt nagy ragadozók. Ez volt az élővilág minden szintjén, pl ezért lehetett marha nagy cápa is a vizekben.

    Kicsit eltérő ok is előfordulhatott még az méretek megnövekedésénél. Engem gyerekkoromban érdekelt, hogy miért nincsennek tehén méretű rovarok. Nos, kiderült számomra, hogy a rovarok olyan szerencsétlenek, hogy nem tüdővel lélegeznek, ezért nem szabályozzák a légvételt. Ennek következménye, hogy a levegő minőségétől függ hogy mennyi oxigént tudnak magukhoz venni. Márpedig nagy rovarhoz sok oxigén kéne. Ezért nincsennek nagy rovarok. De történt egyszer a Föld történetében, hogy az oxigánszint nagyon megugrott felfele. A rovarok testfelépítésének ismeretében már következtetni lehet, hogy mi lett ennek a következménye. Akkor rovarok jelentek meg, hogy az erdőben mindenki szana-széjjel futott ha meglátta őket. Mondjuk ezt meg is tudták tenni, mivel pl egy kiseb méretű hüllő a tüdeje miatt tudta szabályozni a levegőt ezért egyszerűen lefutotta a rovart, ami meg kifulladt hamar. De aztán a légkör oxigénszintje visszaállt a normálisra és el is tüntek rögtön a több méretes százlábúak és a hasonló nagy pofájú rovarok.