• kvp
    #33
    "egy szürkeárnyalatos kijelző, egy lapra integrálva minden chip, külső csatlakozók hiánya, no wga-soros-lpt-modem-usb portok, fólia billentyűzet, no mozgó alkatrész, fröccsöntött műanyag ház, 3 ceruzaelem és madeinmesszedenagymennyiségben és szerintem belefér 20 dolcsiba."

    A vga/soros/usb/audio portok nem jelentenek kulonosebb koltseget. Manapsag mar a legolcsobb (<2usd) mikrovezerlok is kepesek ezeknek a kezelesere, gyakorlatilag a csatlakozo viszi el a koltseguk nagyobbik reszet. Az igazi kiadast es a legnagyobb energiafogyasztot manapsag mar a kijelzo jelenti. Egy kis mikrovezerlo flash-el egyutt is megvan 2000 forintbol es barmilyen aramforrasrol elmegy ami 3 es 5V kozott van. (pl. gombelem, 2 ceruzaelem, stb.)

    A kijelzok eseten mar nehezebb a helyzet. Sima fekete feher lcd-t mar nem nagyon kapni, de amugy sem annyira olcso. A epapir azert draga mert kevest gyartanak belole, azt is egy kinai gyarban. (a konkurens termekek is azonos gyartotol erkeznek, ami akkor derult ki amikor a cegem nagyobb tetelben probalt beszerezni vezerloelektronika nelkuli epair kijelzoket) A nagyon olcso megoldas az oled technologia lenne, az nyomtatva annyiba kerul mint a vele azonos meretu dobozos uditok csomagolasara szolgalo papir. Egy ilyen kijelzo, kombinalva egy 2-3 dollaros mikrovezerlovel es egy rezisztiv folias erintokepernyovel mar tokeletes szamitogepet ad. Periferianak lehet rajta 1 usb, 1 infra es egy sd slot, ezek altalaban nem igenyelnek kulon kiegeszito aramkoroket, mint ahogy a piezo hangszorok es mikrofonok sem. A billentyuzet lehet a kepernyon, vagy gumibol, a kepernyonel nagyobb es ezaltal a billenyuzet ala is belogo rezisztiv foliat hasznalva. Halozatnak pedig hasznalhatnak bluetooth-ot (+ par dollar) vagy infrat (olcso de nem szabvanyos). Az egesz kijonne kb. 20-25 dollarbol, a szoftvereket nem szamolva (tehat valamilyen ingyenes linux-al).