ha keressük azt a szerencsétlen részecskét (ami ugye megfelelő valószínűséggel van valahol, van ennek egy függvénye, amit szépen összeomlasztunk a méréssel, stb), ezt szépen ki is méretjük egy mérő/számító/egyébgéppel, majd 2000-es betűmérettel kinyomjuk egy óriásplakátra, akkor fölösleges lefényképezni a plakátot, mert csak akkor lesz rajta valami, ha valaki megnézi a fényképet, esetleg előtte azt elküldjük marinéninek, aki csak 3 évente néz levelet, stb stb stb.
azért, mert te a telefon túlsó végén csak annyit tudsz, hogy szerencsétlen macska 50%-ban döglött, kedves barátod bizony rég kinyitotta a dobozt. attól, hogy neked korlátolt usernek csak egy függvényed van, kedves schrödingernek már összeomlott, és kapott egy egzakt booleant. és a lényeg nem az, hogy tudata van meg isten teremtménye, meg ő vetítette ki a chi energiáit és a mentálködöt a pszi sugár mellé, hanem hogy mért egyet. fingja sincs, mikor döglött meg a nyaú, de nem is ez volt a kérdés. ha automatizált robotkar nyitja ki a dobozt, és veszi filmre a cicát, akkor már ki tudja világítani a szabadságszobor szemét pirosra vagy kékre.
de ha ez mind nem igaz, akkor igen, a világot a tudatod rakja össze, mi mind a te teremtményeid vagyunk, és nem is léteztünk addig, amíg nem érzékeltél minket. ezzel kevéssé merek vitatkozni. illetve azzal a kitétellel, hogy én alkotlak téged, és én vagyok középen, nyilván.