12149940121232355297.jpg
  • Irasidus
    #6040
    "Emberként a földi élethez hasonlóra gondolhatott a blog írója. De minden további nélkül létezhetnek a miénktől teljesen különböző létformák is "odafent"."

    Nyilvánvalóan, mivel a miénktől eltérő - ismeretlen - élet lehetőségéről, és annak életfeltételeiről semmit sem tudunk megállapítani. Így egyértelműen az marad, amit ismerünk.

    "De minden további nélkül létezhetnek a miénktől teljesen különböző létformák is "odafent". Pl. itt oxigén van, amott meg mondjuk nitrogén. Vagy kén, vagy bármi más, ami nekünk mérgező. Ha létezik ott élet, vélhetően a légzőrendszere az ottaniaknak arrafelé formálódhatott. Vagy ki tudja. Nálunk is élnek halak, és ők sem levegőt lélegeznek be... "

    Vannak extremofil élőlények, amik oxigénmentes környezetben élnek, vagy olyan gázkorcetnációban ami nekünk mérgező. Ezek, egyrészt nem a földitől eltérő élőlények (ugye?), másrészt nem hasznosítanak ebből semmit. A légzés szerepe nem egyszerűen csak, valamilyen gázhoz való alkalmazkodás. Az oxigén fontos anyagcsere szempontjából, vagyis a sejtek működéséhez energiára van szükség, ez a szervezetünkben az ATP, adenozin-trifoszfát. A sejtben lévő mitokondrium nevű sejt szervecske oxigén jelenlétében 1 glükózból 30-32 ATP molekulát hoz létre. És akkor itt jön be a kémia, hogy a kén nem túlzottan reakcióképes anyag, így energiát sem nyerhetünk általa. És ugyanígy a "bármi más" gáz sem, kivéve talán fluort. Viszont fluor légköre nem lehet egy bolygónak, ha igényled kifejtem miért. Egy szó mint száz, attól nem lesz eltérő, mert más gázközegben él.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.08.23. 17:18:42