-
Solt #489 Baj a stílusoddal van, de ez más történet, ez legyen a személyes problémád...
Az észrevételem ehhez az okoskodásodhoz volt fűzve:
"A vallás _egy az egyben_ politika. Ugyanazok a célok, ugyanazok az eszközök, ugyanúgy az emberek átbaszása. Csak a külsőségek mások."
Rossz körökben foroghatsz, ha neked a vallás egyenlő a politikával. A vallás mitől intézményesített? A vallás és a hit ugyanaz. Hiszem, vallom azokat a nézeteket, amikre a hitem, a vallásom alapoz. Benne van a nevükben a lényeg, jelentés alapján rokon értelmű szavak! Ezeknek így még semmi köze az intézményesítéshez! Akkor lesz ez intézményes, amikor HÁZasítják! Amikor a hitre, a vallásra alapozva EGY-HÁZ épül! Ez az, amikor a hitet, a vallást falak, (keretek) közé szorítják, szabályokat alkotnak, kötelezővé teszik, stb! Ilyenkor már jön az adó, a tűzzel-vassal terjesztés, hogy azokat a "hívőket" irányítani, befolyásolni lehessen, vagyis megjelenik az érdek, a politika! Ez az utóbbi az, amiről te beszélsz, de ez már nem a hit, a vallás "hibája", hanem az egyházé! Csak pár "közeli" példa: Kereszténység, Táltos "vallás". Ahogy "HÁZ"at építettek feléjük, ahogy intézményesítették, kifordultak önmagukból, közük nincs a kiinduláshoz!
A régi hitek, vallások, a természet megfigyelésén alapuló életviteli rendszerek voltak. Ezek mentén éltek összhangban a környezetükkel, a természettel. Ez teljesen természetes dolog volt, ezeknek a megfigyeléseknek a mentén élték az életüket! Több ezere éves hit és vallási "filozófiák" vannak, amiknek semmiféle köze nincs intézményesítéshez, befolyásoláshoz, politikához!
A szavaidból tisztán látni, hogy az elmúlt 2000 év alapján ítéled meg ezt a kérdést. Erre próbáltam felhívni a figyelmed!
Az utolsó mondatod stílusát pedig szépen megkérlek, hogy a tükör előtt gyakorold, engem pedig kímélj meg tőle. Elolvastam pár hozzászólásod, bicskanyitogató!
Érveljünk, vitázzunk, de próbáljuk meg ezt úgy tenni, mintha emberi lények lennénk! KÖSZÖNÖM!