"Nos, nem kellene összemosni a dolgokat. A káros stressztől mentes állapot, amit a relaxáció is nagyban segít pozitív hatása az egészségre évtizedek óta bizonyított. Amiről te beszélsz (ha valóban volt ilyen teszt) bizonyára nem erre vonatkozik, hanem pl. a távgyógyításra, meg ilyenekre."
Már mit mosok össze? Mi olyan hihetetlen egy olyan tesztben, ahol a betegek egyik felét szacharintablettával, a másik felét agykontrollal kezelik, aztán az eredményeket összehasonlítják? Én úgy tudom, tesztelték, és kb egy szinten van a gyógyszerként kapott Tic-Tac-kal.
Bár erről én sem tudok konkrétumot mutatni, ellenben annyira nem is érdekel, hogy bizonygassam, hogy nem igaz. Viszont amíg nincs egyértelmű pozitív teszt, addig számomra placebó, és az biztos, hogy nekem placebó annyit nem ér, amennyit ők ezért kapni szeretnének.
Nem is lebeszélni akarok itt senkit, jó dolog a tudatos placebó, az nem konkrét hatástalanság, hanem tényleg némi felfokozott védekezés. Csak nem csodaszer, nem mindenre jó, hanem inkább tényleges kezelés mellé, rásegítésként. Mittudomén, törött kéz gipszelése után jól rá lehet gyúrni, hogy gyorsabban gyógyuljon, forrjon össze. (Ezt egyébként nem is lehetne kettős vaktesztelni, ellenben soha nem is hallottam még fél nap alatt begyógyuló szilánkos törésről.)
Egyébként én is gyakoroltam egy időben, és mondom, volt eset, amikor meg tudtam magam győzni, hogy hatott.
Időnként elalvás előtt spontán is előjön nálam az éber alfa-állapot(vagy legalábbis az az érzés, amit anno megtanultam, hogy az az alfa), de mostanában nemigen "használom" semmire.