• dez
    "Én úgy tudom, hogy kettős vak teszten pont annyira hatékony, mint a placebótabletta."

No és honnen tudod úgy, csak nem Vágó Pistáéktól? (Mert ők nagyon tisztelik a tényeket. Vagy mégsem.)

Nos, nem kellene összemosni a dolgokat. A káros stressztől mentes állapot, amit a relaxáció is nagyban segít pozitív hatása az egészségre évtizedek óta bizonyított. Amiről te beszélsz (ha valóban volt ilyen teszt) bizonyára nem erre vonatkozik, hanem pl. a távgyógyításra, meg ilyenekre.

Én is tanultam (és gyakoroltam) korábban agykontollt. Először könyvből, majd tanfolyamra is elmentem. Utóbbi is számított, megérheti elmenni. De a lényeg: a gyakorlás! Az által sikerül egyre jobban "lemenni alfába". Ez mindenféle relaxációs vagy meditációs technikára igaz! (Sokan párszor elvégzik az adott gyakorlatokat, aztán abba is hagyják, mert hogy "nem éreztek semmit", és tényleg: nem tapasztalták meg a valódi relaxált v. meditatív állapotot.)

Viszont, az agykontrollban sokkal nagyobb hangsúly helyeződik az önszuggesszióra, mint a mély relaxált állapot hatékony elérésére. Az agykontrollos alfa egy nem túl mély relaxált állapot. Ezzel szemben vannak technikák, amik viszont éppen erre törekednek. (Ezen belül is vannak hatékonyabbak és kevésbé hatékonyak.)