• NEXUS6
    #5
    Az evolúció nem úgy működik teljesen, mint ahogy azt Darwin papa elgondolta. A nagy komplexitású dinamikus ("káosz") rendszerek evolutívan működnek. Van esetenként 1-2 rend paraméter, ami miatt úgy tűnik, mintha a folyamatok kiszámíthatóan, nem túl bonyolultan, vagy egyfajta egyensúlyra törekvés elvén működnének. Pl a különböző genetikai állományú, és működésű lények akár nagyon hasonló megjelenést képesek produkálni, pl halak, halszerű hüllők, cetek.

    Az evolúciónak nem az az alapja, hogy a nem előnyös nem marad életben, hanem hogy a nem előnyös változat kevésbé hatékonyan képes a reprodukcióra, adott környezetben. Ami adott esetben azt jelenti, hogy az agyban rengeteg olyan folyamat/gondolat van, ami adott körülmények között kevésbé célszerű, minthogy pl. reggel amikor csörög az óra felkelsz és mész melózni, suliba.
    Azért szükségesek ezek az alternatívák, mert ha teszem azt hirtelen kitör egy vasutasztrájk, akkor evolúciós szempontból is jól jársz, mert nem bennt kell rájönnöd az üres irodában, hogy otthon kellett volna maradnod, ágyban párnák közt a barátnőddel.
    Sokkal gyorsabban felismered a bonyolult szitukat is, és rögtön teljes stratégiával rendelkezel az új helyzetre vonatkozóan.

    Szal az agy nem úgy működik, mint egy mai számítógép, hogy fut rajta egy az az egy darab program, (max néhány), az agy adatfeldolgozó kapacitása minden pillanatban az internet teljes forgalmát bonyolítja le.

    Valójában semennyire nem ismerjük az agyunkat, a gondolkodásunkat, és még nagyon sokáig csak sötétben fogunk tapogatózni, nincsenek olyan magunk által kreált megfogható rendszereink, ami összemérhető lenne vele.