• Archenemy
    #31
    "és valami csak akkor válik kiszámíthatóvá, ha pontosan ismered minden részletében, ez viszont a gyakorlatban lehetetlen vagy közel lehetetlen. szóval ott sincs véletlen, csak nem tudjuk pontosan, hogy mi játszódik le, ezért mondjuk rá, hogy véletlen"

    Sztem ha előre tudnánk, mi fog történni, akkor azonnal meg is változna (ha kiszámolnám/lemodellezném, hogy holnap elüt egy autó, nem mennék oda). Tehát lehet, hogy a mi rendszerünkön kívülről nézve nem véletlen semmi, ami a mi rendszerünkön belül történik, de mi ezen a rendszeren belül vagyunk, ezért számunkra igenis van véletlen.

    "Egy egyszerű levezetése és cáfolása az elméletnek: A kutya elfut egy fűszál mellet, a fűszál megremeg megrezgeti a szomszédját az az ő szomszédját és így tovább végül az egész rét rezeg ami persze már elég erős, hogy megrezgesse a faleveleket ami újabb faleveleket rezget meg a végén szélvihar lesz belőle. "

    Te mi a francról beszélsz? :p Az az elmélet csak annyiról szól, hogy a kezdeti feltételek nagyon kis mértékű változása is teljesen különböző eredményeket tud hozni hosszútávon. Nem pedig arról, hogy az állatok mozgása vihart okoz :p

    " Például az idő sem létezik az emberek mégis azt hiték több millió évig, hogy az idő létezik holott ők maguk találták ki. "

    Meg a jelek szerint te is ("több millió évig") :p Ha vicc volt, akkor bocs.