• Dany007
    #80
    De épp ez a lényeg :) Ahogy te is írtad a fény halad... Az idő múlik.
    Amit 100 fényévre innen látunk, az valójában 100 éve történt. Ergo az_ottani_múltat látjuk itt a jelenben!
    Persze az ember ilyen méretben és sebességben a 7köznapi életben semmit se érzékel úgymond a 4. dimenzióból. Viszont nagyobb sebességnél már igenis sokat számít, és úgymond "szemmel látható" dolog lesz az idő dimenziójából.
    Ott van legjobb példának a GPS műholdak!
    Ahogy Einstein a relativitáselméletében megjósolta, nagy sebességnél (és itt nem 250-nel száguldozó BMW-re gondolok) lelassul az idő!
    És a GPS műholdak a legjobb példa erre! Arra, hogy létezik a 4. időnek nevezett dimenzió. Az elnevezés végülis lényegtelen.
    Az a lényeg, hogy a GPS csak akkor ad "pontos" értéket, ha a 3 v. több műhold tökéletes szinkronban van. Ehhez viszont a műholdakon lévő atomórát minden egyes nap újra kell szinkronizálni, ugyanis a műholdak pályamenti sebessége miatt az ottani idő lelassul az ittenihez képest. Igaz csak pár tizedmásodperccel, de ezek szerint ez is számít.
    Szal igen, a 7köznapi életben az időt max öregedésként érzékeljük, de ha már olyan komplex technikát akarunk alkalmazni, mint a GPS (csak egy példa), akkor muszáj figyelembe venni az idő dimenziót!

    /egyéb. A Földünk forgási sebessége a hanghatár környékén van, és a Nap körül sebességünk se nagyobb, így itt elhanyagolható az idő torzulása, lassulása. Viszont érdekes lenne azon gondolkodni, hogy az egész naprendszerünk forgási sebessége a galaxisban mekkora, és hogy ez miként befolyásolja az időt...Az általunk érzékelt időt. Ugyanis a napunk és vele együtt mi is 200 millió év alatt tesz meg egy kört a Tejút közepe körül. Persze nemtom "mennyivel megyünk" de valahol biztos ki van számolva :) /