• Frayer
    "Korlátokat állítasz fel. Szabályozol. Miért is? Mert felelősséggel tartozol érte. Mert félted."

"Lássunk egy másik analógiát: van egy cég (dolgozókkal, határozott célokkal, feladatokkal), annak egy hálózata, aminek Te vagy a rendszergazdája.
    Mivel a cég bevételt szeretne (amiből téged is fizet), neked biztosítani kell a folyamatos munkához szükséges informatikai hátteret. Ezt nem szakíthatja meg egy vírusfertőzés, egy spamekkel teleszemetelt levelező-postafiók, egy hálózati betörés. Ezért Te bizonyos védelmi, korlátozó mechanizmusokat teszel a rendszerbe. Miért? Mert te vagy a rendszergazda, te tartozol felelőséggel a rendszerért, ezért fizetnek meg téged (mert megbíznak a szakértelmedben)."

"Ezért Te bizonyos védelmi, korlátozó mechanizmusokat teszel a rendszerbe. Miért? Mert te vagy a rendszergazda"
    És,hogy vonsz analógiát a társadalomra? A társadalomnak nincs rendszergazdája.
    Ha igen akkor azt úgy hívjuk, diktatúra. Mi nem akarunk diktatúrában élni. Ebben egyet ért 8 millió magyar ember. Nép akaratot akarunk.

Mi lenne ha egy nap pár tanárbácsi úgy döntene az iskolában, hogy mivel felelősséggel tartoznak a gyerekek iránt, és féltik őket, bevezetnek egy az iskola minden tagjára kiterjedő kötelező szabály rendszert. Aki a szabályt megszegi, vagy nem teljesíti kötelességét az az iskola ellensége.
    Ha a gyerekem egyik nap lila folttal jönne haza, és megkérdezném, hogyan szerezte. Azt válaszolná, hogy a tanárbácsi szájbaverte, mert felelősséggel tartozik a gyerek neveléséért, és féltette, hogy valami olyasmit mer mondani ami károsíthatja a többi gyerek világról alkotott véleményét. Magyarul a tanárbácsi kicenzúrázta a gyerekemet.
    És, ha én erre jól bemennék az iskolába,hogy megmondjam a magamét engem is jól elvernének, mert felelősséggel tartoznak értem is, úgy gondolják. Akkor utána mit tehetek? Kiíratom a gyereket az iskolából? Hagyjam el az országot?
    És, ha mindenhol ez folyik a földön? Az már nem össze esküvés?