AbyssLord#111
Egy apróságot megemlítenék, amit még senki se említett meg: A pc-s verzió sokkal szebb mint a konzolos. Valamelyik hivatalos fórumon olvastam, hogy egy picit veszed feljebb a minimális konfigtól, és máris szebben fut, mint azt konzolon valaha is tudta. Tehát nem csak egy egyszerűbb portról van szó, hanem továbbfejlesztették a játékot pc-re.
Azt persze hozzá kell tegyem, hogy az első megjelent verzió egy bughalom volt. Ugyanis én is a megjelenés napján vettem meg steamen keresztül. És akkor tényleg egy förtelem volt a játék. Mindent minimumra vettem, és akkor is szaggatott, pedíg más játékok (dead space pl) maxra véve simán ment. Ráadásul textúrákat nem töltött be, pl előfordult, hogy az eget nem töltötte be, napfény se volt, tehát förtelem.
Viszont az első hivatalos pecs után már kezd valami kikandikálni. Most meg tudom tenni, hogy max felbontáson futtatva max textúrával ugyanolyan sebességgel fut, mint annak előtte. Ja és a vsync kikapcsolásával még gyorsabb is lett. Így viszont az állam a földön koppant! Újrakezdtem a játékot, mert teljesen más élmény lett.
Ráadásul nagyon sok apró újítást vittek bele, amit csak hosszabb játék alatt talál meg az ember. Ilyen pl az emberek, akik nem egy feldönthetetlen oszlopok most már, még a te játékos karaktered se. Ez nekem a részeg módban jött ki nagyon. Dőltem is a röhögéstől, amikor Niko pár botladozó lépés után eltaknyolt. :) És az elpotyogása se egy előre megírt mozdulatsor alapján íródott, hanem fizikai motor élőben számolta nekem, hogy melyik testrész hova hullik. És az új fizikai motornak hála már az autók tetején való utazás is a múlté. Kicsit erősebben lódul meg az autó, és nem mozdulunk ellen, akkor Niko ismét a talajjal ismerkedhet meg.
Tehát az árkád hangulatát kezdi levedleni a játék. Sőt, visszatértem a négy után a vájsz szitire, és 10 perc után tisztára azt éreztem, mintha egy szaros platform játékkal játszanék. De a San Andreashoz képest is nagyon sokat fejlődött a játék.
De visszatérve a negatívumokra, a játékot tényleg optimalizálhatták volna jobban. Ráadásul az első kiadásnál odafigyelhettek volna, hogy ne egy béta verziót adjanak ki.
A lassúságra visszatérve - vagy épp folytatva azt - megemlíteném, hogy a játék baromi sok processzort is zabál. Tehát észrevehető külömbség van a játékélményben, ha kikapcsolok minden egyéb háttérben futó programot, ami zabál akár 1%-nyi procit percenként. Tehát ennek a játéknak a sebessége már nem csak a videókártyán múlik, hanem a processzor erején is. Forumokban olvasgattam, hogy ha valaki gépet akar fejleszteni, nagyon sokat számít, hogy a gépe 2 vagy 4 magos. Ugyanis a gép kihasználja mind a négy magot, ellentétben nagyon sok játékkal.
Olvastam egy két hozzászólást korábban, hogy milyen gépet vegyenek, ha ezzel akarnak játszani. Első sorban a proci erejét emelném itt ki. A második amire oda kell figyelni, az a videó memória mennyisége. Ugyanis a játék egyszer rátelepszik a videómemóriára, és onnan csak akkor szabadítja fel magát, ha kiléptél a játékból. Tehát eléggé komoly mennyiségű texturát hány be a memóriába, és játék közben nem nagyon töltöget. Tehát a két fontos tényező: a proci sok magos legyen, a videómemória sok legyen. Pl ha 1 gigás videómemóriád van, akkor tuti nem lesz gondod, hogy nincs elég memcsid, és tuti tud majd a játék max beállításokkal futni.
De mindenkinek tudom ajánlani a R* vagy steames fórumok olvasgatását, mert nagyon sok hasznos info van fent, és ha akad, vagy lefagy a játékod, nem biztos, hogy a játék hibája. Pl a hiányzó textúrák a videókártya rossz drájveréből adódott. Nálam ráadásul előjött olyan hiba, hogy a hang is meghalt idő után. Fórumokból kiderült, hogy a hangkártya drájverem volt hibás, és frissíteni kellett.
Anti alaisingel kapcsolatban meg csak azt tudom mondani, hogy aki 1980x1050-ben futtatja a játékot, az ne sírjon AA után, mert úgyse venné észre. Ugyanis az AA annyit tesz, hogy a pixelek közti erős kontrasztokat simítja el inteligensen. Tehát ha felveszed retek nagy felbontásba a játékot, akkor az AA olyan minimális finomítást tesz, hogy azt nem fogod észre venni! Ez kb olyan sírás, hogy jaj az audió cdnek sokkal szebb a hangja, az mp3 meg egy nagy fos. Ehhez is csak azt tudom hozzátenni, hogy ha nem vagy szakember, AKKOR NEM FOGOD ÉSZREVENNI A KÜLÖMBSÉGET! Tehát AA-t használni max felbontáson tök fölös. Csak lezabálja az FPS-t. AA-nak kis felbontásban van értelme, pl 800x600.
Egy vicces apróságra is felhivnám a figyelmet: a nyalókát nyalogató csajnak 6 újja van. :) Ugyanis a mutató ujja egyszerre van kinyújtva és behajlítva. :) Ez az apróság valahogy elkerülte az összes tesztelő és a grafikusok figyelmét is. :)