• B0nFire
    Én inkább Greyhounddal értenék egyet, aki rávilágított, hogy az autók alapvető irányítása (kormánykerék) gyakorlatilag a kezdetektől változatlan. Vannak bizonyos dolgok, amelyeket egyszerűen nem lehet tovább egyszerűsíteni. Ilyen pl a kerék is. Végtelen, osz' lehet vele haladni. Én inkább úgy veszem észre, hogy az élővilághoz hasonlóan a technológiának is van egy "evolúciója". A biológiai evolúció pedig mindig a praktikusságra és az egyszerűségre törekszik. A természet ugyanarra a problémára ugyanazokat a formákat kínálja. Egy jó példa erre a halak formája, amelyeknek muszáj áramvonalasnak lennie, hogy a vízben gyorsan tudjanak közlekedni. A testalkat szinte ugyanaz a cápa és a delfin esetében is, holott a két élőlénynek máskülönben semmiféle köze nincs egymáshoz evolúciós szempontból.

Ilyenformán úgy gondolom, hogy a technológiában is folyamatosan zajlik egy természetes kiválasztódás. Ahogy többen is említették, létezik hangvezérlés, és létezik multitouch, de valahogy sehogy sem akar elterjedni. Akár a tapssal vezérelhető villany, akár a hanggal vezérelt folyamat buktatókkal rendelkezik. Egy ember hangja, beszédstílusa, beszédének érthetősége egész életén keresztül változik. (Növekszik a koponya térfogata, fogak nőnek és vesznek el, stb.) Ehhez képest egy felvett hangminta állandó. Ha ezt folyamatosan követni akarnánk, ki kellene előbb fejleszteni a tanulásra képes pc-ket, akik felismerik egy hangról, hogy kié, függetlenül attól, hogy mai, vagy éppen harminc évvel ezelőtt készült felvételt hallunk. Csak gondoljunk az ismert színészek hangjára. Emberként felismerjük, a gép már nem fogja. Ha viszont egy gép képes folyamatosan tanulni, akkor a teljesítményének a nagy részét arra kéne pazarolnia, nem beszélve a már megtanult adatok tárolásáról. Ebben az esetben nem lehet az adatokat csak úgy archiválni, ahogy azt manapság szoktuk. Erre a világ összes tárolókapacitása nem lenne elég. Ezért az ilyen pc hatásfoka igen gyenge lenne. Mint mondjuk az emberé, ami a leggyengébb hatásfokú gép (ti. mi akkor is kajálunk, ha egész életünkben 1 kalóriányi munkát nem végzünk)

Egyszóval nálam még jó darabig marad az egér-billentyűzet páros. Főleg, ha azt is hozzászámítom, hogy az új technológiákra általában 10 évet rá szoktam hagyni. Az én egerem és billentyűzetem még mindég "drótos". Most szükségem van a házban további két akkutöltőre vagy adapterre? Van monitoradapterem, egy a modemhez, egy a telefonhoz, egy a laptophoz, egy a gitáreffekthez... Néha már így is nehezen igazodok ki köztük.