roliika#26
Magyar fizetések és magyar oktatás...röviden katasztrófa minden túlzás nélkül. Ez az ország most az ügyeskedők országa.
A cikk azt sugallja, hogy hú de jó lehet diplomásnak lenni ma itthon, pláne IT szakmában, mert akkor dől a lé, és a diploma aranyat ér! Hát NEM!
Iszonyat rossz az informatikai felsőoktatás! Mindenbe belekapnak kicsit, a tárgyak 80%-a szinte teljesen fölösleges! És még mielőtt valaki itt elkezdi ragozni milyen jó dolog az analízis, had mondjak erre valamit.
A munkaadók 90%-át nem érdekli egyáltalán, honnét van papírod, mennyire vágod az analízist, csak hogy képes vagy-e maximálisan ellátni az adott feladatot! Sőt javaslom, hogy ahol a papír meglétét firtatják, oda nem érdemes elmenni dolgozni! Mert ha esetleg van egy integrál számítás és épp nem tudod..hát megtanulod, és aztán fogod tudni alkalmazni! Az informatika amúgy is a folyamatos tanulásról szól.
Ha minden rendeben lenne az informatikai oktatással, nem lenne ennyi informatikus munkanélküli..mert van. Nem lenne létjogosultsága olyan intézményeknek , mint a NetAcademia, Microsoft vizsgaközpont, Cisco vizsgaközpont, Java és Oracle oktató központok, stb.
Egy mérnök informatikus BSC diploma SZAK diploma. Azaz, a végző hallgató rendelkezik azzal a tudással, hogy képes MODERN eszközökkel HATÉKONY rendszereket létrehozni, és üzemeltetni! Tömören ennyi. Nade. Egy végzett hallgató képtelen pl vékonykliensre fejleszteni, rosszabb esetben azt se tudja mi ez. Ez NEM a tanuló hibája! Az oktatási intézményé, aki képtelen mérlegelni az aktuális szakmai elvárásokat, ósdi szoftverekkel, elavult anyagot oktat, esetleg olyat ami káros is lehet adott esetben, félrevezeti a diákot.
A szép az egészben, hogy forintosítva egy BSC képzés 1,5 millió forint!
Cserébe lesz egy papír háttértudás nélkül. Igenis kötelessége egy ilyen intézménylen az elérhető leg modernebb eszközöket és tananyagot biztosítani a tanuló felé!
És levezetés képpen szolgálok néhány példával..ha nem éltem volna át nem hittem volna el, hogy van ilyen.
Mérnök infós képzésen Java óra félév vége...kérdezem oktatót, hogy egy rakás dolgot nem tudunk, ugyanmár mikor szeretné elmondani vagy mi az anyag erre a félévre. Aztmondja, hogy a filekezelés majd csak 3. félévben jön 1 félévig közte nem lesz java...csak hogy értsétek ez olyan, mintha általánosban azt mondanák, hogy hát gyerekek a H betűig eljutottunk így elsőben, nade nincs gond, a z betűhöz második év végéig el fogunk ám jutni!
Másik sztori, hogy bejön az oktató/előadó, és ecseteli hosszan hol oktatott eddig, meghogy 40 éve(lol én meg 26 mert 26 vagyok) informatikával foglalkozik, és ő nekünk egy fantasztikus rendszerszemléletet akar átadni...hát kíváncsian figyeltem mit fog ebből kihozni...óra közepe felé ilyeneket mondott, hogy minden megoldható mikrokontrolerekkel, nem kellenek gyors processzorok, mert hogy az rettenet nagy energia pazarlás, és idézem "Egy 'A'betű lenyomása közben a gép több milliárd műveletet hajt végre FÖLÖSLEGESEN". Na itt gondolkodtam el hogy ki kéne menni erről az óráról de még maradtam kicsit, bár eléggé vörösödött a fejem...jött a következő rendkívül eszes megjegyzése: "Nem kell 32 bites processzor, elég a 16, nem lehet kihasználni a 32 bitet!"...és itt egy határozott lendülettel kimentem óráról...rólam annyit, hogy banki szervereken dolgoztam, puszta programozó OKJ a végzettségem és nem szeretném ecsetelni mire használnak akár 128 bitet is, vagy neadjisten 512-t.
Következő sztori, 2 hónapja szintén itt történt, hogy bementem órára, és valami gépész csávó beszélt a szoros illesztésekről, fogaskerekekről, furatokról...padtársamtól megkérdeztem, jó helyen járok-e...azt mondja igen mérnök infó...és kimentem...nos a dolog úgy alakult, hogy most vagyok másodéves, még lenne hátra 1,5 év...de a továbbiakban ezt az intézményt nem kívánom támogatni további 1 millió forinttal, a képzés egységes tehát mindenhol ez az oktatás megy, talán nem ennyire dilettáns tanárokkal, de kitudja.
Esküszöm 5* több hasznos dolgot tanultam OKJ-s képzésem alatt mint itt. Januárban megyek Java képzésre(ingyen), és irány külföd...800 000Ft-ot ígérnek és leszarják milyen papírom van.
Összesítve...az oktatás úgy szar ahogy van, NEM a diploma számít, hanem hogy képes vagy-e ellátni a feladatod, és inkább azt mondom, hogy többet ér egy szakképzés...hálózati java programozó, akármi mint egy diploma, és rendkívül fontos legalább 1 idegennyelv tudása! Higgyétek el, ha van nyelvtudás és egy rendszergazdi okj, baromi sok pénzt lehet keresni így! Propagandát meg szarni le magasról!
Voltam pár interjún, és sehol nem kérdezték, van -e diplomám vagy mim van..adtak 1 feladatot, és az esetek többségében megtudtam csinálni, és fel is vettek volna..de inkább idegennyelvet tanultam még mellé és megyek külföldre.