toto66#84
Nem életszerű a csak éjszakai (csúcs időn kívüli tankolás), mert napközben is lemeríthetjük az aksit, főleg ha már elég használtak és gyorsan merülnek. Egyébként ha elektromos gk. lennének főként nem is lenne csúcsidőn kívűl. Meg tankoló állomásokra is szükség lenne, mert ahová utazol nem biztos, hogy te fizeted az áramszámlát (illetve te megengednéd hogy nálad tankoljanak, a te hálozati csatlakozódról?). Na mármost mit csinálsz mondjuk 4 órán keresztül még töltik a kocsidat a sztráda mellet?
Ebből látszik megfelelő fejlesztések nélkül nem bevezethető, ezekre egyrészt a technikai megoldásokra, másrészt a technikai eszközök kiépítésére sem elegendő 2-3 év.
Magyarország 20%-os importra szorul elektromos áramból (most terveznek egy hőerőművet, mert egyébként ez a szám még nőne). Ha 3 000 000 gk elektromos szükségletét nézzük, hány GW plusz kell, kiszámolná valaki! Ezután meg kell nézni hány erőmű szükséges ennek az előállításához, mert hát kiszámíthatatlan ki mikor akar tankolni (mint fentebb írtam nem életszerű megmondani az embereknek, hogy ekkor vagy akkor, még ha olcsóbb is olyankor, pedig még olcsób sem igen lehet).
Ezeket az erőműveket fel kell építeni ez viszont csak akkor lehetséges, ha már van fizetőképes kereslet rá, mert hát mi van akkor, ha mégsem az elektromos gk. a jövő?
Azután a most megvásárolt "többmillás" (vagy föleg a szegényebb emberek olcsóbb autói) gk lecserélését ki finanszírozná, ez hatalmas érvágás lenne valakinek, meg nem is kivitelehető, már csak a felvett hitelek végett sem, hogy csak úgy kidobjuk őket. Tehát elhasználódásig használni kell, ha tetszik hanem!
Akkor nézzük egyszer kell a megfelelő technológiához mondjuk 5-10 év (jó esetben) ennek a kiépítéséhez ugyanennyi, majd mikor már elért egy jelentős mennyiséget az ilyen járművek száma, akkor építenek erőműveket 10-15 év és lecseréljük a gk.-kat 15-20 év ez minimum és optimális esetben 35-50 év!
Persze hogy jó lenne az elektromos gk. csak még sok idő még elterjedhet!
Addig viszont amint írtam a belsőégésű motorokkal kell valamit még kezdeni, meg az üzemanyagokkal!
Ezt nem mint a haladás ellensége írom hanem mert szerintem ez a realitás...