• torreadorz
    Nagyon jó, kár hogy használhatatlan számomra. Most magamból indulok ki:
    1,van egy 1 millió forint értékü használt autóm
    2,hetente 300 km-ert megyek vele. Ebben benne foglaltatik a hétvégi hazajárásom, ami 120 km oda és 120 km vissza. A maradék 60 kilométert hétközben budapesten teszem meg.
    3,panelben lakom a 8.on.

Ha átalakitom elektromossá a következővel szembesülnék:
    1,plusz 2 millió forintot kell kifizetnem, amire hitelt kell felvennem lévén nincs ennyi pénzem. Mivel az autóm csak 1 misit ér a bankom szép kis kamatot fog felszámolni a 2 millió forintra hisz nincs mögötte fedezet.

2,Mivel az autó csak 80-100 kilométerre képes, faszán nézek ki mikor az utolsó 30 kilométert a csomagtartóban szállitott biciklivel vagy busszal teszem meg...
    Ráadásul kiépittett töltőállomás hiányában, miután hazatekerek, szólhatok egy haveromnak akinek benzines autója van, hogy ugyan már jöjjön be értem és vontasson haza hogy be tudjam dugni a konnektorba az autót... fasza helyzet.
    Visszafelé a helyzet ugyanez, annyi szépséghibával hogy budapesten még csak ilyen jó haverom sincs, tehát rendelhetek jármümentést jó drága áron...

3, mivel panelben lakom a 8.on és az utcán egy darab konnektor sincs, még ha valaki haza is huzna itt állnék lapos picsával, mert hogy dugom be a konnektorba? Vegyek 100 méter hosszabittot amivel levezetem az áramot, és ki tudja ki fogja még megcsapolni, kit ráz meg vagy egyáltalán mikor büntet meg ezért engem az önkörmányzat?

Összeségében lenne egy fasza elektromos autóm amit az alacsony hatótáv és a kiépitetetlen töltőállomás hiányában egyszer sem tudnék használni. És mindezek tetejébe még lenne egy 2 millió forintos banki hitelem, amiből alsó hangon is 2.5 milliót kellene visszafizetnem mondjuk 6-8 év alatt.
    Nos hát ez a szép új világ. Természetesen szived joga elektromos autót használni, nagyon dicséretes, de ettől még szar.
    És az is tény hogy magyarországon egy 120 kilométeres ut nem nagy táv, egy ekkora út havonta egyszer szinte biztos befigyel a legtöbb autósnak. Ilyenkor mit cisnáljon kérje kölcsön a szomszéd benzines kocsiját???

és végül a legütősebb és leganyagiasabb érv:
    2 millió forintból mondjuk 250 forintos üzemanyagáron veszek 8000 liter üzemanyagot.
    Mivel heti 300 km-ert megyek, ez éves szinten 18 ezer kilométert jelent.
    Az én kocsim ~6 litert fogyaszt 100 kmeren.
    ez azt jelenti hogy az éves üzemanyagkiadásom ~1100 liter.
    A végeredmény az hogy két millió forintból körülbelül 7 évig járhatok benzines kocsival.
    És akkor erre jön még rá az hogy eközben természetesen a te kocsid is fogyaszt áramot, tehát 7 év elteltével vagyok kiadási oldalon ugyanott mintha átalakitottam volna a kocsit, csakhogy eközben 7 évig töltöttem volna áramról, én most ki nem számolom mennyi lenne az áramkiadásom, de az biztos hogy hogyha maradok benzinesnél akkor a fennti 7 év + a te kocsid 7 éves áramfogyasztása (számold ki mennyi), ha ezt a kettőt összeadom, legyen mondjuk 7+2=9 év.

Ez azt jelenti hogyha te átalakitod ezt az autót elektromossá vállalva annak minden költségét, én meg nem, akkor a 9. évtől kezdődően lesz a te autód pozitivba az enyémhez képest. Egészen addig én vigan autokázok a 2 misiből mig te fizetedheted a törlesztőrészletet. És csak megsugom az én autóm most 9 éves, tehát 9 év múlva 18 éves lesz. 1 misiért vettem max ennyit bukok rajta, te viszont 1+2 misit buksz vele, tehát 9 év múlva lesz egy 3 millió forintba kerülő 18 éves autód amin buksz 3 misit.

És ugye erre jönnek rá még a használhatatlanságáról szóló érvek.
    Természetesen tudom hogy téged ugysem tudlak majd meggyőzni a fenntiekről, de hidd el nekem a fennti számok valósak, +-10% eltérés lehet csak. És azt is bizton állithatom neked, hogy nem az én házam fogja a bank elzálogositani mert hülye voltam és nem tudtam kiszámolni hogy megéri-e 2 millió forint hitelt felvenni egy autó átalakitásra ahelyett hogy inkább maradtam volna a kocsimnál és benzint vettem volna, vagy csak szimplán felültem volna a buszra.