Ti hogy készültök az ünnepekre?
  • SHADOWEYES7
    #16
    Csokoládés profiterole recept


    Hozzávalók:
    A tésztához:
    500 g víz
    250 g liszt
    120 g vaj
    6 tojás
    ½ teáskanál só

    A töltelékhez:
    400 g tejszín
    50 g porcukor

    Külső krém:
    400 g tejszín
    150 g étcsokoládé
    250 g cukrászkrém

    (cukrászkrém:
    2 tojássárgája
    50 g cukor
    25 g liszt
    fél liter tej
    vanília)

    Elkészítés:
    A tészta (képviselőfánk) elkészítése:
    A vizet a vajjal és a sóval felforraljuk, ügyelve, hogy ne forrjon hosszan.
    Adjuk hozzá egyszerre az átszitált lisztet. Keverjük gyorsan, hogy tökéletesen csomómentes legyen. Főzzük a tésztát, míg el nem válik az edény aljától és falától. Engedjük kihűlni. Dolgozzuk a langyos tésztához a tojásokat egyenként.
    Folytassuk a tészta eldolgozását, míg sima és egynemű nem lesz. Formáljunk diónyi golyókat a sütőlemezre. Gázsütőben 160 elektromos sütőben 180 fokon süssük a fánkokat 20-25 percig. Hagyjuk kihűlni őket.

    A töltelék elkészítése:
    Verjük fel a tejszínhabot a porcukorral keményre és egy habzsák segítségével töltsük meg a fánkokat.

    A külső krém elkészítése:
    (Cukrászkrém: a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. Fél liter tejet felforralunk vaníliával, majd a részletenként csomómentesen összekeverjük a tojásos, cukros, lisztes krémmel. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd kihűtjük.)
    A tejszínt felverjük, a csokoládét felolvasztjuk gőz felett vagy mikróban.
    A tejszínt összekeverjük a cukrászkrémmel és a csokoládéval.
    Villa és kanál segítségével a fánkokat a csokoládés krémbe forgatjuk, és tálra halmozzuk.

    Tanácsok:
    A sütőt ne nyissuk ki legalább 10 percig.
    A tejszínhabba én habfixálót is tettem.
    A tortabevonónak, szerintem, nincs olyan jó íze, mint a sima étcsokoládénak.
    A csokoládés krémbe kakaóport is lehet tenni.

    Nem olyan bonyolult mint amilyennek látszik, és isteni finom.