Vajon ez vár ránk a jövőben, vagy az EU vezetői még időben megállítják a folyamatot ?
  • NessieGraf
    Akkor kezdjük az elején: Mi a bánatos rossebet keres Amerikában az a sok fehér bevándorló? Tán takarodjon haza mind!

Szóval ébresztő ismét! Erősen el vagy tévedve. Félre ne érts: én ott élek, ahol születtem. Az országon belül se mentem messzire.

A másik: van arról fogalmad, hogy milyen mértékű a segély, mennyibe kerül egy család eltartása? Szerintem nincs. Mint ahogy véleményezel egy általad egy népnek tartott csoportot. Minden tudás nélkül. Mint állambácsi.

Én nem hiszek abban, hogy Magyarországon túl sok lenne a különböző népekkel vérkeveredés nélküli magyar. Más kérdés, hogy az ország szelleme olyan: a legtöbb ide telepített népcsoport nem azt a funkciót látja el, amit szerettek volna. Pl. az Ausztria területéről áttelepített svábok simán magyarrá honosodtak.

Az általad említettek - bár messze nem tartozom közéjük - 7, vagy 8 különböző nép. Még hozzáállásra is. Teljesen más az ipari területen élő munkájától megfosztott nép, az építkezéseken dolgozó vályogvető ősökkel büszkélkedhető, mint sok más.

Vegyük példának a vályogvetőket, akiket mindenki lenézett. Ma az egyik legdrágább építőanyag. Rendkívüli tulajdonságokkal. Ők megélnek saját találmányukból? Kétlem.

Ott van a lovári nép. Akik jelentősen hozzájárultak a magyar lovak és versenylovak minőségéhez. Akik ebből ma is megélnek - de nem sokáig. Mert be akarják tiltani a lótartást. Van elképzelésed arról, ez hány családot, mennyi segélyt fog érinteni? Nem beszélve a magyar lovak helyzetéről. Igaz, kiirtják a szőlőnket is, hiszen mennyivel jobb, ha az EU-nak ezen a téren is felvevőpiaca lesz versenytárs helyett.

Nézd meg az ózdi vasmunkásokat például, akik a privatizáció során igen érdekes helyzetbe kerültek. Mert a gyárat meg tudta venni valaki, de a gyárudvart a versenytársának adták el. Így a munkások nem tudtak bemenni munkahelyükre - nem engedték át őket. A cég tönkrement, ezrek maradtak munka nélkül.

És egy pillanatig se felejtsd el azt, amit egy vidéki, roma származású képviselő mondott nekem:

- Mi nem akarunk segélyt. Nem akarunk semmiféle megkülönböztetést. Amit az állam csinál csak a feszültség keltésére jó, hogy saját sumákságaikról eltereljék a figyelmet. Mi azt szeretnénk, ha újra lennének munkahelyek, ha az adók és elvonások nem tennék tönkre a hazai vállalkozásokat. De szerintem ti is ezt szeretnétek.