• Jonah
    #63
    "Milyen elégetett izéről írkáltok, hogy majd abból lesz elektromosság...2 kilovattos napelemről beszéltem..igen van ilyen. 2000 USD...10 óra alatt összeszed elég energiát egy 20 kilowattos motornak! Ugye az elektromotor úgy eszik 20 kilowattot ha névleges max terhelésen megy! Ha áll az autó akkor 0. Míg a benzines szar az úgyis megeszi üzemanyagból a leadható teljesítmény 20%-át ha áll az autó...barominagy pazarlás!"

    ezen órákat röhögtem visítozva.... xDDD
    egy 2KW terhelhetőségű napelem az életben nem fog tudni meghajtani rendesen egy 20KW teljesítményfelvételű motort. Azon kívül sajnos az álló helyzetű elektromos autó is vehet fel energiát, pl. tartási áram formájában. Szervo rendszerekben ez a fogalom nem ismeretlen. Az az áram tartozik hozzá, aminél a tengely fix helyzetben marad terhelt állapotban. Ez egy elektromos autónál pl. az emelkedő vagy a lejtő ami ilyen szituációt okozhat. Aztán pedig ha már generátor: még a komplex impedanciára illesztett generátorokon is elvész az általa előállított energia 50%-a. Akkor miről beszélünk ? De ami a nagyon röhelyes, hogy 20KW/2KW= 10 óra? :OOOOO ennyi erővel két nő osztva egy emberrel = mákos nudli jó mélyen... .-) mire alapozod az efféle számítást?
    Az elektromos autó másik nagy problémája az akkumulátor. Tudni kell erről, hogy minden egyes feltöltéssel öregszik, és ez bizony annyit tesz napjainkban hogy 15-20 ezer kilométerenként egy garnitúrát cserélni kell, melynek ára mostanság kb. 1 millió forint. ha leosztod ezt és hozzáadod a töltések villanyszámláját máris drágább mint a hasonló teljesítményű benzines.
    Aztán persze a légellenállás is beleszól, aminek a sebességvektorral ellentétes irányba ható ereje a sebesség negyedik hatványával változik.
    És a dízel+ elektromos hajtásláncot sem véletlen találták ki, mert ennek a teljesítményszabályozása a legolcsóbb. Van pusztán mechanikus is, ami sokféle lehet. Pl. a régi "csörgő" mozdonyokon emlékeim szerint hidraulikus tengelykapcsoló van.
    Amúgy pedig a napból kisugárzott energia nem ugyanaz, mint amit a föld felszínén hasznosítani lehet. Valóban, pontatlan volt ez az írás, de mindenképp elgondolkodtató, hogy a görbe hatványkitevője ha lassan is, de biztosan emelkedő tendenciákat mutat. Ha úgy nézzük hogy ha évente csak 2%-al több energiát fogyasztunk, akkor kb 2000 év alatt elfogy az összes eddig felhalmozott energiája a földnek, feltéve, hogy a kezdeti feltétel olyan, hogy az éves energiafelhasználás azonos azzal az energiamennyiségnek, ami a Napból származik. De ha ez a növekedés már 3%-os akkor már csak 700 év kell ehhez...