Nem fegyver topik
  • REPS0L
    #25
    Egy kis történelem

    Az első hordozható digitális zenelejátszó készülékek megjelenésekor tömörített zenei formátumként szinte kizárólag csak az mp3 formátum létezett. A tömörítésre az akkor elérhető, viszonylag kis memóriaméret miatt volt szükség. Idővel más tömörített zenei formátumok is megjelentek és a hordozható készülékek gyártói ezek lejátszási lehetőségét is beépítették a termékeikbe. Azonban a készülékek megnevezéséről az mp3-lejátszó nevet már senki nem tudta lemosni, holott azok már régen nemcsak ezt az egy formátumot ismerték.

    Video lejátszás megjelenése (MP4)

    A fejlődés további szakaszában megjelentek olyan készülékek is, melyek a jobb láthatóság és eladhatóság miatt színes kijelzőt kaptak. A színes kijelző azonban új lehetőségeket is nyitott. A zenelejátszás mellett képeket és kis méretű, kis felbontású vidoklipeket is megjelenítettek a lejátszók. Amint a video lejátszó funkció jobban elterjedt és a video formátumok is nézhetőbbé váltak az ilyen mp3-lejátszók már mp4-lejátszóként kezdtek elterjedni a köztudatban.

    Útban az MP5 felé

    Eleinte sokan azt hitték, hogy ugyanúgy, mint az mp3 esetében a lejátszók az mp4 kiterjesztésű fájlok lejátszására alkalmasak. Az mp4 jelölés azonban csak egy újabb kategóriát, a video lejátszás lehetőségét tartalmazó készülékeket jelentette. Ezek a lejátszók többnyire egy, saját formátum lejátszását tették lehetővé, melyhez a már meglévő klipeket a mellékelt programmal kellett konvertálni. Tehát nem lehetett csak úgy minden video formátumot a készülékeken megnézni, mint korábban az mp3-lejátsók esetében a zeneformátumokat meghallgatni. Az mp5 kategória ebben hoz előrelépést. Itt találhatóak meg azok a készülékek, melyek többféle video formátumot képesek lejátszani. Gyakorlatilag ezekkel a lejátszókkal valósul meg az eddigi elvárás, hogy könnyen tudjunk videot nézni bárhol, bármikor. Az mp5-lejátszók segítségével nem lesz szükség konvertáló programokra. Ezen kívűl van még néhány kritérium, amit az Interneten megtalálhatunk, mint minimális feltétel, hogy egy készülék MP5- lejátszónak minősüljön. Csak néhány példa: memóriabővíthetőség, beépített kamera, esetleg vezeték nélküli kommunikációs lehetőségek (Wi-fi, Bluetooth, GPS, DVB-T). Ezek közül azonban a gyártók a nagyobb (min. 2,5) kijelző méretet és az univerzális video formátum-lejátszást tartják fontosnak. Mi is ehhez igazítva alakítottuk ki termékkategóriánkat.

    Röviden összegezve tehát: az mp4-lejátszó olyan mp3-lejátszót takar, ami video lejátszásra is alkalmas, az mp5-lejátszó pedig olyan mp4-lejátszó, amely többféle video formátumot ismer és nagyobb kijelző mérettel rendelkezik:

    MP6, MP7?

    Nagy kérdés, hogy a gyártók a jövőben milyen technikai újdonsággal lepnek meg minket. Nem lennék meglepődve, ha pár év múlva újabb marketing fogásként a hordozható készülékek egy része már mp6-, vagy mp7-lejátszónak minősülne. Ez azonban még a jövő kérdése. Egyelőre érjük be az új MP5-lejátszónkkal.