Gépész-, vegyész, építő-, építész-, informatikai, stb. mérnöki munkák itthon a nagyvilágban.
  • forrai
    #786
    Én kb. 45 éve vagyok aktív tervező mérnök (előző klasszifikáció szerint "tervező").
    Akkor az én szakágamban csak tervezőintézetben, beruházónál, vagy kivitelezőnél (iparban) dolgozhattam.
    Ma megjelent egy új lehetőség: mérnök üzletkötő. Általában külföldi cégek alkalmazásában, jól kell ismernie nyelveket, és tökéletesen a termékeket, méreteznie is kell tudni őket. Emellett természetesen "üzleti vénája" is kell, hogy legyen. Kétségkívül érdekes, általában jól is fizetett tevékenység, ezért sokan választják.
    A termékértékesítő cégek emellett igyekeznek komplett kapcsolásokat, és hozzá illő elektrónikát is ajánlani. Így látszólag a középszintű tervezőkre nincs is szükség, a kész sémákat csak megszerkeszteni kell, ami persze szintén nem könnyű.

    A középszintű tervezők gyakran egyedül, vagy kisebb irodákban, laza ismeretségi szakági teamekben dolgoznak. Utánpótlásuk lassúbb, mint a mérnök- üzletkötőkké, jövedelmük rendszertelenebb.
    A tervező szerepe attól függ, hogy támogatási, vagy közbeszerzési pályázat történik e, vagy sem?
    Igen gyakran csak "terv" nélküli kivitelezői ajánlat történik, és a is előfordul, hogy üzembe helyezésig valódi kiviteli terv nem is készül. A megrendelő a kivitelezői ajánlatokból választ megoldást.
    A tervtől eltérni korábban alig lehetett. A jelenlegi gyakorlatban sokszor a megkérdezése nélkül történnek módosítások.
    Összességében úgy látom, hogy a középszintű tervezés sorvadni kezdett, a végzősök nem szívesen választják, a végpontokat a megrendelő határozza meg, az elvégzése pedig szerkesztést jelent.

    Pedig szerintem ez így nem jó.