Gépész-, vegyész, építő-, építész-, informatikai, stb. mérnöki munkák itthon a nagyvilágban.
 • dronkZero
  #748
  Üdv! Mondok pár dolgot az építőmérnöki szakmáról úgy általánosságban. 2007-ben végeztem BME építőmérnöki karon, azóta hídtervezésben dolgozom.

  Építőmérnöki karon két fő szakirány van, az infrastruktúra és a szerkezet.
  Infrastruktúra szakirány út, vasút, vízépítési létesítmények, közművek tervezésével, forgalomtechnikával foglalkozik.
  Szerkezetépítő szakirány hidak, magas- és mélyépítési szerkezetek, vízépítési nagyműtárgyak, tervezése, geotechnika.
  Infrastruktúra szakirányon inkább a rajzolós és beseggelős anyag a több, szerkezetépítőn meg inkább statikázni kell.
  Infrastruktúrán leginkább az út szakon, szerkezetépítőn meg a magasépítő szakon szoktak a legtöbben diplomázni.

  Munka szempontjából meg tervezés és kivitelezés közt van egy komoly törésvonal.
  Tervezéshez kell a szakirányú végzettség, ezt általában a munkahelyek el is várják. Majd aztán két év munkatapasztalat után be lehet lépni a kamarába és igényelni a tervezői jogosultságot, hogy önállóan tervezhess és írhass alá.
  Kivitelezéshez nem annyira a szakmai felkészültség számít, hanem a talpraesettség, szervezőkészség. Nem igazán számít, mit tanultál az egyetemen, nem igazán arról van ott szó, hanem a kivitelezéssel kapcsolatos felmerülő problémák gyors és hatékony megoldásáról. Két év tapasztalat után lehet igényelni a kamarától a felelős műszaki vezetői jogosultságot, amivel már önállóan vezethetsz építkezést kompletten.

  Munkahelyek szintjén... hát elég gáz a helyzet. Tervezés kényelmes meló, de nem vet fel a pénz. Kivitelben több a kess, de sokkal nagyobb a kockázat is, egyetlen elúszott munkán, elkésett kifizetésen borulhat egy kis cég. Nagyon hullámvasút a dolog.
  Emellett érzésem szerint jelenleg több a mérnök, mint a munka, és elég kemény verseny van tervezés és kivitelezés szinten is, nem beszélve arról, hogy az sem mindegy, milyen politikai szelek fújnak.
  Szóval nem egyszerű a helyzet, nagyon sok múlik a szerencsén is.

  Mondjuk ez egy olyan szakma, amire amíg világ a világ, lesz kereslet, építkezni mindig kell. Sokféle különböző munkát lehet végezni egy építőmérnöki végzettséggel, ami amúgy nem egy rossz dolog. Külföldre is lehet menni, elismerik, sőt, értékelik ezt a diplomát külföldön is.
  Nyelv szinten az oroszt nem tudom, mennyire keresik, szerintem a német kicsit keresettebb, esetleg még a francia. Angolul mindenki tud, az sok előnyt nem jelent. De ez igazából 100% cégfüggő, hogy ki milyen országgal van üzleti kapcsolatban.

  Kérdezz nyugodtan, ha kell még infó...
  Sok sikert az érettségihez, felvételihez!