Gépész-, vegyész, építő-, építész-, informatikai, stb. mérnöki munkák itthon a nagyvilágban.
  • dronkZero
    #613
    Hát igen, az a jogosultság, "felelős műszaki vezető", az tényleg papír+évek. Az ahhoz kell, hogy _önállóan_ vezethess építkezést, meg hogy jogszerűen hozhass döntéseket, írhass alá dolgokat.

    Szal ez úgy néz ki gyakorlatban, hogy elmész egy céghez dolgozni. Ott betesznek egy ilyen jogosultsággal már rendelkező ember mellé, és az lesz a dolgod, hogy figyeld mit csinál, meg ha ő épp nincs ott, akkor helyettesítsd. Aztán egyre több dolgot látsz, meg egyre több dolgot bíznak rád, és előbb-utóbb eljutsz arra a pontra, hogy már csak aláírogatni jár oda a főnök. Ez kb pont annyi idő, amennyit a kamara előír jogosultsághoz szükséges gyakorlatnak. (Ez diplomával _ha_minden_igaz_, akkor már csak két év, idén januárban változott meg a dolog, eltörölték a korlátozott jogosultságokat.)

    Akkor beadod a jelentkezésed a mérnöki kamarához, kikesseled az éves tagdíjat, meg a vizsgadíjat (ez egyben úgy 100eHUF jelenleg), megcsinálsz egy olyan vizsgát, ahol csak másolni kell az előre kiadott jogi jegyzetből, és örülsz neki, hogy önállóan is csinálhatod a dolgot.

    Ha egy cég viszont kifejezetten felelős műszaki vezetőt keres, akkor az pont azt jelenti, hogy _nem_ pályakezdőt, hanem már papírral és gyakorlattal rendelkező embert. Akkor az nem a te helyed.

    Érdemes felsőbb éves arcokkal haverkodni, és amikor eljön az ideje, akkor náluk érdeklődni, hogy van-e felvétel az ő munkahelyükön. Hatékonyabb tud lenni, mint egy állásbörze...