Gépész-, vegyész, építő-, építész-, informatikai, stb. mérnöki munkák itthon a nagyvilágban.
  • dronkZero
    2007-ben BME-n. BME-ről is fogok beszélni, máshol nem tudom, hogy van. Te hová jelentkeztél?

Ami még fontos, sokszor fogok beszélni hidakról. A tisztánlátás végett NEM Duna-hidakról van szó, hanem patakhidak, autópálya alul- felüljárók, csomópontok hídjai, illetve vasúti hidak. Rengeteg híd van az országban, a legtöbbjét az emberek észre sem veszik, vagy nem gondolnak bele, hogy az is híd. :) Igazából minden, ami nem épület, és 2 méternél nagyobb nyílása van, az hídnak számít.

Tanulmányok... hát így utólag semmi gáz. :) Vannak szivatós tárgyak, meg faszkalap tanárok is, de nem az a jellemző. Általában hasznos a dolog, mindenből kapsz annyit, hogy aztán ne nézz hülyén, ha szó van róla.
    Alapvetően két szak van, a földmérő és az építőmérnök, ott nagyjából csak az első két évben vannak azonos tárgyak.
    Aztán szakirányválasztás, földmérőknél nemtom, építőknél infra vagy szerkezet. Két félévig még hasonlóak a tárgyak infra és szerkezet közt, de már van különbség. Aztán utsó négy félév szakosodás, infrán víz út vasút közmű, szerkezeten magasépítés, híd, kivitelezés, mélyépítés/geotechnika. Meg amit még kihagytam. Ez csak úgy nagy vonalakban.
    Az elején a statika lehet gáz, meg a matekkal fognak szivatni, a többi nagyjából töltelék. Ha a statikára ráérzel, akkor azzal nincs gond, csak gyorsan és pontosan kell számolni. Matekból meg végigszopatnak analízissel, a végén valszámmal, aminek kb 1%-ára lesz szükséged, nagyjából annyira, hogy MathCADbe be tudj írni egy integrálást, meg ábrázoltatni tudj egy függvényt.
    A szaktárgyak már jók, bár azok közül is van, amit képesek úgy tartani, hogy beleőrülsz. Acélhíd, mint olyan engem érdekel(t), de hogy képtelen voltam ébren maradni az előadásán, az is tuti. Tényleg próbáltam, 12 óra alvás után is 20 perc után koppant a fejem az asztalon.
    De van előadó, aki ki is basz, ha elalszol nála. Viszont ő úgy is tartja az órát, hogy akarsz figyelni.
    Egyébként 1-2 év alatt szerzel akkora rutint, hogy az első két előadásról már meg tudod állapítani, hogy a továbbiakban érdemes lesz-e bejárni rá, vagy elég a katalógust teljesíteni valahogy, meg megtanulni könyvből. (Említett halálkóma acélhíd előadó _egy-az-egyben_ a saját könyvét adja elő)
    Van néhány faszkalap tanár is, de ahhoz meg hozzá kell szokni. Koliban, előadás szünetében úgyis hallod a sztorikat, hogy kinél mit kell illetve mit lehet megcsinálni, csak járj eleget társaságba. BME-n a pestiek nagyon be vannak gubózva általában, nem ismerik a kolit, kimaradnak a kari életből, és eléggé kevés infó jut el hozzájuk.

Talán a kivitelezés gyakorlati menetéről nem ad eleget a suli, van egy négyhetes szakmai gyakorlat az egész képzés során, amikor is el lehet menni tervezésbe is, senki nem figyeli.

Elhelyezkedni nekem ismerős alapján sikerült, de hidász szakmában ez annyira nem meglepő. Nagyjából az egész ország hidászai ismerik egymást, legalább névről. Szal nekem úgy lett konkrétan ez a melóm, hogy egy utas haver jelentkezett egy utas céghez, aztán szólt egy másik havernak, hogy kell nekik hidász, aztán tőlük jött az infó, hogy egy ismerős hidász cég is keres embereket, mi meg odamentünk ketten Uwuval.
    De ez nem jelenti azt, hogy bele kell születni egy cégbe, hogy elhelyezkedj, ez inkább ilyen informális csatorna, amin eljut hozzád a munkalehetőség híre. Emellett jelentkezhetsz is, csak úgy, meg hirdetnek álláslehetőségeket. Vagy vannak "szabadúszók", tehát nem ilyen 10-50 fős irodák, hanem egyéni vállalkozóként dolgozó mérnökök, nekik is lehet bedolgozni egész jó pénzekért.

Magasépítés az más tészta, ott elég nagy egyrészt a végzett magasépítők száma, másrészt nagy a fluktuáció, csomó ismerősöm van, aki két év alatt már az x. munkahelyén van. És sokkal több a cég is.

Kivitel meg nem az én világom, arról nem sokat tudok nyilatkozni, de nagyjából ott is így mennek a dolgok. Na meg persze ott a saját bőrödön érzed Magyarország csodáit, a körbetartozást, a fasz adórendszert és a korrupciót. (Ezt persze tervezésben is látni, de ott annyira talán nem súlyos. Nem mindegy, hogy egy iroda rezsijét kell megfinanszírozni, vagy egy irodaház teljes anyagköltségét és munkadíját...)

Én hídtervezőként hidak felújítását, új hidakat, bontást, nagyobb (2m+) csőátereszeket, támfalakat tervezek. Közbeszerzéses pályázatokon szerződnek a munkák, illetve ismerős utas cégek a megbízóink. Munka van azért bőven.
    Főleg út és közműtervezőkkel illetve geodétákkal dolgozom együtt, nekünk nincs igazán közünk az építészekhez, gépészekhez.

Mire oda jutsz, hogy szakirányt kell választanod, addigra úgyis eléggé képben leszel már, hogy tudj is választani, így most előre nem tudok mit mondani. Majd kitalálod mi tetszik, mivel akarsz foglalkozni.

Ja, BSc-MSc rendszer van már, arról nekem semmi infóm. Én még nem úgy voltam ott, bár már nálunk is kavarták a szabályokat jobbra-balra. Azt jelenlegi hallgatóktól kellene megtudnod, hogy megy.

Remélem segített valamit ez, ha van még kérdésed, csak bátran...