• kvp
    #22
    "Őööö... Nem azért mondom, de Magyarországon jó pár éve, évtizede(?) folynak ilyen kutatások. Csináltak már ez alapján az agy struktúráját utánzó csipeket, vagy pl a szem ideghártyáját is akár helyettesítő implantátum prototipusokat."

    A reszben magyar tervezesu CNNA chipekbol vettek is parat az amerikai raketavedelmi pajzshoz. Egyebkent a fejlsztoi keszlhethez mellekelt egyik demo pont optikai celfelismerest es kovetest vegez. Most rajottek, hogy ha a hagyomanyos 2D matrixot kiegeszitik es 3D-s feedback/feedforward rendszerben hasznaljak, akkor egy tobbretegu neuralis halozat is futtathato ilyen chipeken.

    Ha az alap architekturat kiegeszitjuk egy adatvezerelt felteteles utasitasvegrehajto egyseggel, akkor a rendszer programozhato akar kodtoresre vagy bonyolultabb dontesi mechanizmusokra is. A megoldas lenye egy neuralis halot hasznalo asszociativ tomb es egy fuzzy logikara epulo donteshozo aramkor. Erdekes, hogy ezek a rendszerek pont ugyanugy tevednek mint a biologiai mintaik. A diplomamunkanban leirt megoldas peldaul ugyanugy ment neki az ablakuvegnek mint a kisebb madarak es a megoldas is ugyanugy az uveg matricazasa volt, de amerikaban a darpa sivatagi autoversenyen kezdetben problemat okozott a finom halos drotkeritesek es a vekonyabb torzsu fak felismerese is. (a gyoztes auto neuralis alogoritmust hasznalt a videokamerak kepeinek feldolgozasara)