Minden ami a testi és lelki egészséggel, betegségekkel kapcsolatos (tippek, olvasmányok, alternatív gyógymódok, tapasztalatok).
-
Sziasztok!
Vízbevitellel kapcsolatban több álláspont is létezik. Van aki azt mondja, meg erről volt belinkelve cikk is korábban, hogy minimum 2 liter, nőknek elég 1,5. persze menstruációnál nekik is több kell, hiszen vért veszítenek.
A másik oldal azt mondja, hogy nem kell annyi, mert vesekövet okoz :)
Szerintem utóbbi picit hülyeség, mert az inkább genetika. Van aki hajlamosabb rá, mint ahogy minden betegségre van hajlamosság.
Egyrészt az étellel is viszel be folyadékot, persze nem több litert, de viszel be. Az érdekesség ott jön, hogy mennyire volt sós az étel, hiszen az viszont kivonja a vizet a szervezetből, ezért vagy hamarabb szomjas sós étel után.
A napi működéshez szükséges vizmennyiséget így nem lehet pontosan megállapítani, mindenkinek magának kell kitapasztalni. Szerintem a napi átlagos 1 liter folyadék (elsősorban víz) bevitel a minimum. Ez testvérek között is 5 pohár körülbelül, ez nem túl sok, ha meg nem elég akkor úgyis jelez a szervezet, halálos kiszáradástól nem kell tartani:)
Természetesen ha mozogsz vagy meleg van és többet izzadsz, akkor többet kell inni. Én nem szoktam görcsösen figyelni, hogy mennyit iszom. Egy időben figyeltem, de hülyeség, a tested jelez ha kell neki valami. Ez így van kitalálva:) Evolúció:)
Felesleges ezen aggódni, csak még egy stresszhelyzet elé vagy állítva, az meg kinek hiányzik. Igyál akkor ha szomjas vagy, ennyi:)