Minden ami a testi és lelki egészséggel, betegségekkel kapcsolatos (tippek, olvasmányok, alternatív gyógymódok, tapasztalatok).
  • bigapó
    #139
    nem kell tőle félni. a lényeg, hogy csak addig maradj bent amíg jól érzed Magad. kezdőknek egyébként is a 4-8 perc az ajánlott. ha kijössz akkor egy gyors hidegzuhany, persze azt sem jéghideggel, csak ne legyen meleg az a lényeg. kicsit lehűlsz, vársz pár percet és mehetsz is vissza még egy körre. eleinte elég ez, Én 1 hónap után (heti 2-3 alkalom) már bírom 8-10 percig is és háromszor szoktam visszamenni. Ami mérvadó, hogy mekkora a hőfoka a szaunának. most mi úgynevezett finn-szaunáról beszélgetünk, tehát nem a gőzfürdősről. Van egy villanykályha bent, rajta kövek amik gondolom hőtartóak. A levegő forró és száraz. Akkor jó, ha 80-100 celsius fok között van. Egy idő után észre fogod venni, hogy a 80-ban már majdnem fázol:)
    Van lehetőség vizet locsolni a kövekre, így a páratartalom megnő. Ez kezdőknek túl sokszor nem ajánlott vagy csak kis mennyiségben, mert hirtelen jön rád egy nyomásérzet és rögtön melegebb is lesz. Nem jó versenyezni ilyennel, szóval csak néha és kevés vizet. Én első körben nem is szoktam, csak a másik kettőben egy kicsit öntök rá. Van benne illóolaj ami a bőrön keresztül szívódik fel és úgy hat az emberre.