Földünk, és az emberiség sorsa
  • Sharks
    Én nem értettelek félre, elég pontosan fogalmazol (remélem, én is). A pénz csak egy eszköz, semmi több, ezért felesleges nagyobb jelentőséget tulajdonítani neki itt.
    A birtoklási vágy valóban emberi dolog és nincs is vele baj igazából, csak nem feltétlen kéne mindenek fölé helyezni, ugyanis emiatt lehet tömegeket úgy irányítani, hogy észre sem veszik. Meg kéne tanulni kicsit lemondani néha anyagi dolgokról, ha annak megszerzésével másoknak ártunk.

"mindenki azt lesné hol segíthetné a másikat.
    De nem így van. És valószínűleg! nem is lesz így, mert ez alapjaiban nem "emberi"."

Számomra pont ez az egyik emberi dolog és vannak is olyan emberek szerencsére, akikben még ez megvan.

Pont leírtad egyébként azt, amiről tegnap is írtam, hogy nevetséges minket fejlett civilizációnak nevezni, hisz az általad leírt szövegből is kiderül, hogy a kőbalta óta ugyanott tartunk (igaz, az eszközök valóban fejlettebbek, amiket használunk): "az első kőbalta óta minden a birtoklásról szól a mai napig. Minden fejlettebb emberi civilizáció erre épült" - bár a többi civilizációról ezt állítani kicsit botor dolog (hisz nem is ismerjük a legtöbbet).

Remélem is, hogy nem csinálsz ilyeneket 5 Ft-ért és többért sem, de nem csak azzal tudsz ártani másnak, hogy elteszed láb alól... magával az eszmével pedig szimpatizáltál: "(de nem is kell szerintem, ha nem lenne az emberiség törtető és kapzsi mi se lennénk most itt)"
    Erre több állatfaj is rácáfolhat, hisz régebb óta létezik, mint az ember és nem pusztította el közben a saját életterét, hanem szimbiózisra lépett vele. Lehet, hogy a technikai fejlődésünk nem tartana itt, de valóban szükségünk van arra, hogy minden évben kiadjanak egy új típusú tv-t, vagy egy új autómodell-t? Sorolhatnánk még, de a lényeg, hogy a világ egyik fele szenved (vagy inkább a 3/4-e), a másik része pedig kidobálja az ételt, a műszaki cikkeket, stb.-t, mert túltermelés, túlkínálat van. Egyszerűen nem csak embertelen, de ésszerűtlen is az egész rendszer. Erre úgy is rá fog jönni mindenki, legkésőbb akkor, amikor nem lesz áram a vadonatúj tv-hez, villanyhoz, egyebekhez vagy benzin a csodaautóba. Akkor majd lehet azon gondolkodni, hogy miért marják egymást az emberek, mert biztos vagyok benne, hogy akkor is fogják valamiért... lehet, hogy megint egy kőbaltáért?