Turdus#16
Nem is ez a lényeg. Tegyük fel, hogy a következő tranzakciók voltak:
hétfő, 8:00, bérutalás X cégtől
hétfő, 18:30, vásárlás CBA-ban Y címen
kedd, 9:00, kártyafeltöltés Z számra
kedd, 18:45, vásárlás CBA-ban Y címen
szerda, 8:30, hiteltörlesztés átutalás
szerda, 17:45, zárvásárlás Ö összegért L lakatüzletben
Ebből máris tudom, hogy kinek vagy eladósodva, hol dolgozol (X), melyik környéken laksz (Y) és hogy mi a mobilszámod (Z). Ezek alapján tudom, merre jársz nap mint nap (X és Y közötti útvonalak), adott időben itt figyelve az embereket elég egy csörgetés, hogy megtudjam, ki vagy. Ezután nem nagy kunszt megfigyelni, hogy melyik lakásba mész be. Beugrok az L boltba, és megnézem, melyik zár kerül Ö forintba, és máris megvan a típusa.
A lényeg az, hogy megadsz olyan információkat (önként és dalolva), amiből tovább lehet menni, és könnyedén ki lehet deríteni mindent Rólad. Ez pedig (bárhogy is szépítsük) a magánszféra durva megsértése. Olyan ez, mintha önként behajtanád a fejed a guillotine alá, mondván, úgysem húzzák ki a pöcköt, és aki mást mond, az paranoiás és összeesküvés-hívő.
Hát köszönöm, én inkább be se teszem a fejem, és akkor egyáltalán nem érdekel, hogy van-e összeesküvés. (Csak a teljesség kedvéért, engem nem zavar, ha megfigyelnek, nincs semmi rejtegetni valóm, de azért önszántamból nem segítem a dolgot.)