• vajon kiki
    #5
    ja igen sokan azzal jönnek hogy a digit fényképezők nem tudnak akkora színskálát mintavételezni.. hát vaze akinek nem elég a 48 bit azt nagyon sajnálom egyenlőre úgy áll a dolog, hogy nem is nagyon kapni 24 bitesnél nagyobb videokarit, ha mégis az iszonyú drága és nem tudom hogy milyen support van rá oprendszer-szinten (van-e egyáltalán?) esetleg szoftver-szinten még el tudom képzelni... és akármilyen jó minőségű hagyományos képet szkennelsz be végül ugyanazt a 24 bites színmélységű képet kapod a monitorodon..

    mellesleg a 24 bit tényleg nagyon karcsú, mert az egyes RGB színkomponensek a feketétől a fehérig mindössze 256 fázisúak és a szürke , a zöld és a piros színskálán elég jól láthatóak a fázisváltások a színek között. A kék színskálán az emberi szem kevésbé veszi észre az átmeneteket (bár ez emberfüggő, általában minden ember szeme érzékenyebb a zöld színekre és kevésbé látja jól a piros és a kék színeket, de ez a nagyátlag lehetnek kivételek, különösen a nőknél fordul elő néha 4 színreceptor a szemben ami különösen jó színlátást eredményez)

    Szoval ideje lenne már 12 bitesre cserélni a videokarikat szinkomponensenként elérve ezzel a 36 bitet és a szinenkénti 4096 fázist a feketétől a maximumig, amit már tényleg nem nagyon lehetne észrevenni .. hozzájönne ehhez még 4 vagy 12 bit alfacsatorna hogy szép kerek legyen a szám és máris 40 vagy 48 bit lenne a végeredmény ( 5 vagy 6 byte pixelenként)