• usererror
    #12
    Hát igen, marad még azért egy-két cég, aki a mi szerencsénkre tovább viszi a filmgyártást, akár azért, mert ezzel akarja reklámozni magát,akár azért, mert még mindig nyereségesen tudja termelni. Marad mondjuk az Kodak, meg az Ilford, meg még pár cég. De ha ezek is becsődölnek, azért még az is elég, ha van a környéken egy tisztességes vegyszerbolt.

    Egyébként nekem az a tapasztalatom, hogy laborban soha nem hívnak olyan jó minőségben, mint ahogyan otthon, magam meg tudom csinálni. Konkrétan meg is nevezhetnék egy-két boltot, ahova nem érdemes filmet vinni.

    Másrészt nagyjából 35 ezer forintért már tudsz vásárolni egy kétaknás gépet, amivel 6x6-os negatívokra tudsz exponálni, elképesztő minőségben. Ugyanez digitális technológiával kicsit húzósabb. Mondjuk, ha megvan a lakásom, meg az autóm, még akkor sem csengetném ki rá a kvadrillió petákot.

    Abban osztom a véleményét a cikk írójának, hogy ha meg akar valaki tanulni fotózni, érdemes analóg géppel elkezdeni. Számos ismerősöm van, akik külömböző iskolákban tanulnak fotózást, digitális géppel. Eleddig egyel sem találkoztam viszont, aki el tudta volna mondani, hogy mi is a fénymérés lényege, mi a beeső fény, mi a visszavert fény. Márpedig e nélkül csak lövöldöznek a digivel, aztán valamelyik sikerül.