• physis
  #67
  Kedves Johnsmitheger,

  A "második" alatt a második matematikafilozófiai megközelítést kell érteni (,,platonista'' vs ,,embedded mind theory'')?

  A modern antiplatonisztikus matematikafilozófiai megközelítések engem is megleptek, számomra valahogy a platonizmus plasztikusabbnak tűnik, számomra jobban leírja a mindennapi élményt, amit a gyakorló matematikusok átérzenek.

  Ennek ellenére elképzelhetőnek tartom, hogy az agykutatás fejlődésével kiderül, hogy a modern antiplatonisztikus megközelítésekben sok igazság van. Persze az is lehet, hogy nem. A idézett hozzászólások* alapján számora úgy tűnik, hogy ez a kérdés még nincs eldöntve.

  A mai beszélgetőrobotok nagy csalódást okoztak bennem, a SRDLU részleges sikere alapján többet vártam (és az SDRLU több évtizedes dolog). Az idézett hozzászólások* alapján a szimbolummanipuláción alapuló AI-nak (abban a formában, ahogy a régi klasszikusok elképzelték) szükségszerűen korlátokba kellett ütköznie. A jövőben esetleg új formában jelentkező szimbolummanipulációs megközelítések nem zárhatók ki.

  ________________________________________________
  * ,,Egyre emberibben társalognak a robotok'' cikk vitájában a #99-#110. hozzászólás láncolata.