• Laurion
    Gratulálok az osztályelsőségedhez, öröm ilyen okos emberekkel társalogni. (Ha nem bánod, én nem kezdem felsorolni az érdemeimet.)

A hazugságot csakugyan nem lehet jóra változtatni semmilyen okoskodással. De az, hogy egy dolgot hazugságnak értelmezünk-e, értelemszerűen értelmezés kérdése :) Azaz egyáltalán nem biztos, hogy valami, ami szó szerint nem igaz, egyben hazugság is. Lásd költészet, metaforák, stb. Feltételezem, hogy mint osztályelső, jól megtanultad az irodalmi kifejezés módjait a magyarórákon, ergo egyet kell érts velem.

A valótlanságot már igenis meg lehet magyarázni. Lehet, hogy az ember a legjobb szándékkal ír valótlanságot; ekkor használjuk azt a szót, hogy "téved". Teljesen biztos vagyok benne, hogy az osztályelsők is tévednek olykor, tehát, ha visszaemlékszel egy-két hibás dolgozatodra, megint csak egyet kell érts velem. (És halkan jegyzem meg, hogy ókori szövegről folyik a társalgás közöttünk. Az ókori ember valótlanságot írt, amikor azt írta, hogy hét nap alatt keletkezet a világegyetem, de ezt ugyebár nem rójuk fel neki bűnéül?)

A logikátlanság a legkomolyabb dolog a felsoroltak közül. Ha egy szöveg önellentmondásban szenved, vagy hibásan következtet, az menthetetlen.
    Csakhogy te is, mint osztályelső, bizonyára bőven találkozál olyan szövegekkel, melyeknek a logikája első ránézésre nem világos: az ilyen szövegeket kell elemezni. Minél hosszabb, bonyolultabb egy szöveg, annál inkább elemzésre szorul, hogy megértsük a logikai szálakat benne. Bevigyem a kegyelemdöfést? Lásd: bibliamagyarázat.

Értékelném, ha hasonlóan precíz és tételes választ adnál. Mint mindenkori osztályelső, bizonyára képes kell legyél rá, hiszen a józan érvelés a jó tanuló első számú ismertetőjegye.