cptkilljoy#72
Egyértelműen veszítene a Vista. Több okból is.
1. A magasabb hardverigény sokakat elriasztott már az elején, és kényelmesebb megmaradni, amíg lehet, az XP-n, mint váltani.
2. Sokak gépe valóban nem alkalmas a Vista élmény szintű futtatására. (Telepítettem én már Vistát virtuális gépre, amin a teljesítmény index 1.0 lett a grafkártya zéró 3D-s tudása miatt, de azok az előnyök, amiket nyújt a Vista, még akkor is ott vannak, csak a legtöbb felhasználónak nem vonzó pl. egy BitLocker, vagy az űberhasználhatóvá tett Start menü.
3. A sok hozzáértő még a Vista felhasználók egy jó részét is lebeszélte/lebeszéli a Vistáról, és a Vistával megvásárolt gépre felrakják/felrakatják az XP-t.
4. A Windows minden egyes változata egyre több és több hardvert kell, hogy támogasson, mert nem teheti meg az MS azt, amit pl. az Apple, hogy fix hardverhez igazítja a rendszert és azt sem teszi meg, mint a linuxok, hogy ad egy alap támogatást pl. a videokártyákhoz, és ha tényleg használni akarod, akkor majd beszerzed a drivereket. Jó, persze, ha tényleg ki akarom használni a kártyám adottságait, akkor úgyis letöltöm a drivereket, de alapban azért Gizike is tudja majd használni a fontosabb tulajdonságokat, még akkor is, ha nem telepít külön drivert. (Egyébként ebben az a szép, hogy ugyanazok a felhasználók sírnak a nagy Windows méret miatt, akik azért sírnak, hogy nekik az kell, hogy minden hardvert támogasson.)
Nem beszélve arról, hogy amikor az egyik igen elterjedt alaplapi hangkártyához (ALC6xx? Nem emlékszem pontosan, csak azt tudom, hogy egyik kolléga négyszer telepítette a Vistát, mert nem talált Vista drivert, feltette az XP-st, amitől persze a Vista a következő indításkor összeszarta magát... Konklúzió: szar a Vista :) a gyártó bejelentette, hogy nem lesz Vista driver, akkor egy csomóan kezdtek el megint Redmond felé átkokat szórni.
Egyébként csak pár olyan apróság, ami elsőre nem szembetűnő, de nekem ma már rohadtul hiányozna, ha nem lenne: programonként szabályozható hangerőbeállítás, kereshető Start menü, jól használható hálózati profilok, programok kis előnézeti képe a tálcán, Reliability Monitor, új, végre jól használható Event Viewer, kibővített Task Scheduler.
Szóval én izgalommal várom az SP2-t és párhuzamosan a Windows 7-et is, az élből fröcsögő hülyegyerekek meg kicsit gondolkodjanak el, hogy vajon ha egy kacsa nem tud úszni, akkor a víz-e a hülye, vagyis ha nem tud használni egy rendszert (ilyen vagy olyan okból, természetesen nem is feltételezve, hogy még a törést sem tudja feltenni rendesen a torrentről leszedett, vagy a szomszéd Pistikétől átmásolt Vistára), és minden baromsággal összegányolja (különös tekintettel a warez oldalról leszedett vírusos vírusírtóval ;), akkor vajon tényleg a Vista a szar, vagy ugyanilyen helyzetben lenne egy Linuxon is (már ha értene hozzá) és ezért kell újratelepítenie azt a "szar XP"-t is havonta, ami még mindig stabilabb valamilyen szempontból, mint a két-három hetente ugyanilyen okokból megboruló Vista, aminél az első dolga volt a törés felrakásához szükséges UAC kikapcsolás, és ezzel a Vista védelmének egy részét már a telepítést követő harmadik percben ki is kapcsolta, lebutítva ezzel bizonyos szinten még az XP alá is a rendszert?