Avagy mi tanítja ma az embereket élni
  • KnightRider

Én nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de szerintem hangulatfüggő, hogy épp mit néz az ember. Amikor pl. hazajövök az egyetemről, az agyam olyan, mitn egy kifacsart szivacs, és a pénzkereső munkának még csak akkor állok neki (mert diákhitelt vegyen fel az, akinek három anyja van), nekem jobban esik, ha egy egyszerű, könnyedebb hangvételű műsort nézhetek meg, pihenésképpen.
    Igen, nézem a Hűdehíresember vagyok, ments ki innen-t, de attól még nem veszem komolyan. Röhögök az egészen. Igen, nézem a Barátok köztöt, aki szerint az élet nem ilyen, az vagy nem ebben az országban él, vagy szándékosan feríti el a világképét.
    Azonban mikor már kipihenem magam, azonnal kapcs a Discovery-re. Általában olyan éjjel 11 körül, mert addigra már onnan is lementek a kommersz autóépítő műsorok (Chip Foose-tól már néha Althochdeutsch dialektusban káromkodok). Azt nagyon sajnálom, hogy History Channelem pl. nincs, mert szeretem a történelmet és a történelmes dokumentumfilmeket.
    Emelett sorozatrajongó vagyok (gondolom, már a nevem megadja az alapgondolatot). A legtöbb sorozatot persze netről szedem le (Lost, Jericho [nyugodjék békében], Knight Rider [az új, egy igazi rajongó arconköpése], ésatöbbi), főleg azért, mert hányok a magyar szinkrontól. Kezdjük ott, hogy a fordítás borzalmas (tudom, mert fordító vagyok, ha nem is filmes fordító), a szinkron "színészek" (gúnyos nevetés) teljesítménye meg embertelenül rossz. Lostot néz egyáltalán valaki még magyarul?
    Amit megnézek magyarul, az is sorozat: Vészhelyzet, Grace klinika, CSI: Miami, ezekre nem vesztegetem a sávszélességet, kivárom az egy év csúszást. Meg azokat a régebbi filmeket, aminek tisztességes szinkronja van (azért cca. 1995 előtt még világszínvonalú volt a magyar szinkron!).
    A jó filmeket úgyis megveszem DVD-n, azokat se szinkronosan nézem. A probléma az az, hogy elég kevés a jó film. Én személy szerint a Transformersen röhögtem szét magam, hogy mekkora hype volt körülötte, de ilyen tirpák filmet én még nem láttam.
    Egész egyszerűen kihaltak a jó filmek, tisztelet a kivételnek, pl. The Dark Knight. Egy jó ötlete nincs Hollywoodnak, vagy ezerszer megfilmesített klisé történetek (akciófilmek, vígjátékok), vagy szar remake-ek,sequel-ek (ha a Star Treket elböszméli Abrams, lesz hozzá így virtuálisan pár keresetlen szavam).
    Az adaptációkat rémesen elb'sszák. Megnézte valaki Az arany iránytűt? Igen? Jó. A könyveket olvasta valaki? Én igen (mielőtt a filmet láttam volna) és a könyvek megváltoztatták az életemet. A film ezzel szemben kiheréli az egészet és átteszi a szokásos "aranyos gyerekek megmentik a világot" klisévágányra.
    A probléma az, hogy kialakult egy hülye néptömeg (nemcsak Magyarországon, az egész világon) és ezeknek az igényeit is ki kell elégíteni. Ha sz'ral, hát azzal. Mert ugye most mindenki egyéniség (naná, azzal, hogy fémgolyókat applikálunk az arcszerkezetünkbe, pengét nyelünk és krétafehérre mázoljuk az arcunkat), és hát valami kell nekik, ha már közösség nincs.
    Amíg volt KISZ, nem volt ennyi hülye fiatal. Én nem azt mondom, hogy KISZ kell, vegyük ki belőle azt a K-t és koncentráljunk az SZ-re! Kell egy összefogás, ami túlmegy a mindenféle önkényuralmi jelképekkel való rohangászáson, hogy célt adjon a fiataloknak és így talán kinyílik a szemük, hogy a világ több, mitn amit a t(r)évé közvetít. Hogy ha megnézik a Maunikasót, hát nézzék, de ne ez adja nekik a normát, hanem hogy röhögjenek, hogy mekkora is a Jóisten állatkerje.

Naszóval, elnézést a castroi hosszúságú kommentért. Én így látom a dolgokat, szerintem a mai médiát lehetnyomonkövetni, csak ferde szemmel kell nézni mindenre. Ami meg igazán jó, arra ott van a khmmtorrentkhmm...