• gybfefe
    #243
    kvarkbezárás: a kvarkok közötti színkölcsönhatás a távolság növelésével nem csökken, ezért végtelen sok energia lenne szükséges két kvarkot eltávolítani egymástól, „a kvarkok a hadronok börtönébe vannak zárva”. - VÉGTELEN SOK ENERGIA!? Köszönöm a visszaigazolást! Akkor mégse olyan nyilvánvaló ama végesség melyet te emlegetsz.
    A részecskefizikában a graviton a gravitációs kölcsönhatást közvetítő, feltételezett elemi részecske. Létezését még nem sikerült kimutatni. Ha létezik, akkor (a gravitáció végtelen hatótávolsága miatt) tömegtelennek és (mivel a gravitáció másodrangú tenzormező) 2-es spin-űnek kell lennie. VÉGTELEN HATÓTÁVOLSÁG? Egy újabb végtelen, te úgy néz ki ezek a fizikusok kezdenek megbarátkozni a végtelen gondolatával. :)
    A Standard modell gravitonokkal való kiegészítése nagy, a Planck-skála nagyságrendjébe eső energiákon súlyos elméleti nehézségekbe ütközött, mivel kvantumeffektusok miatt végtelen mennyiségek léptek fel (szaknyelven a gravitáció nem renormálható). A kvantumgravitáció egyes, még nem elfogadott elméletei, például a húrelmélet megoldják ezt a problémát. Mondom és mi van ha majd húrokat ütköztetünk? :) Newton gravitációját Einstein pontosította, és Einsteinét ki fogja? És az övét és az övét és az övét...stb a végtetelenségig.
    De ha csak a te véges világodat vesszük: Azt mondod a planck állandó szab neki határt, nos lássuk az azt mondja hogy a maximum sűrűség a te világodban 1,61624·10^−35 m távolságokat jelent és ezekben az egységekben laza 1,41679 × 10^32 K hőmérséklet uralkodik. A sűrűsége 5.1 × 10^96 kg/m3. Azt mondd meg akkor nekem vajon hova s mi vezeti el ezt az energiát ha nem a VÉGTELEN!?
    A mikro fekete lyuk Hawking számításainak eredményeként vonult be a tudományba. A részecske m nyugalmi tömege 3.78963 * 10^12 kg. Ahogy a wikipedia is írja egy kisebb hegy tömege. Nos ezek után érdemes volna elgondolkozni azon vajon mi lehetséges és mi nem. Vajon nem volna érdemes egy viszonylag egzakt Végtelenségi elméletet kidolgozni mindenféle Olbers hülyeségek helyett?